Ljeto u Bolu nezamislivo je bez kulture, umjetnosti i kreativnih programa

Ovogodišnje 28. Bolsko lito mještanima i turistima Bola donijelo je bogati mozaik kulturnih, umjetničkih i zabavnih programa: muziku i likovnost, kazalište i književnost, jazz i klapsku pjesmu, večeri za odrasle i večeri za djecu.
Centar za kulturu Općine Bol organizirao je četiri mjeseca raznolikih sadrđaja, ne ostavivši gotovo ni jednu ljetnu večer „praznu“, bez nekog kulturnog ili zabavnog događanja.

Kultura nigdje u svijetu nije proizvod za „široke mase“, nije popularna poput nogometa, ali ima svoju iskrenu publiku i posvećene pojedince koji će se s radošću uputiti na koncert, predstavu ili izložbu. Veliki je posao izabrati i kreirati programe jer nije lako ugoditi svim ukusima i generacijama, no Centar za kulturu iz godine u godinu nastoji „pokriti“ što više umjetničkih grana, iako je, naravno, nemoguće obuhvatiti sve.

Najveseliji i najposjećeniji zabavni program bile su Bolske litnje noći srijedom, uz domaće zabavnjake i autentičnu gastro ponudu na štandovima uz more, ove godine osnažene najmlađim snagama i nastupima dječje folklorne skupine iz Bola.
U glazbenom dijelu nastupala je bolska grupa Riva, potom brački Koperonti, splitska klapa Contra koja je izvodila klapske obrade zabavnih pjesama, zatim Face 2 Face, pa Jukebox Band, i mlađoj publici omiljena teen zvijezda Dino Petrić.
Izložbe u Domu kulture okupile su domaće autore i prijatelje Bola. Fotografije je izlagao Roni Marinković, ulja na platnu Bolka Kornelija Leskovec, fotografije s ljetnih karnevala prijatelj Bola iz Ptuja Janko Levanič, potom skulpture Nada Schönenberger, te drugi umjetnici.
Mnogi domaći bolski gosti znaju reći kako se vesele kazališnim predstavama jer ih tijekom zime ne stignu pogledati u svojim gradovima, dok na klasičnim koncertima utorkom strani turisti do posljednjeg mjesta ispune crkvu Dominikanskog samostana.
Bolsko kazalište pod vedrim nebom “Teatrin” bilo ja aktivno čitavog ljeta
Djeca su uživala u predstavama “Ribar Palunko i njegova žena”, “Grga Čvarak”, “Pepeljuga” i predstavi udruge “Mali grad Vallum”. Za odrasle izvedene su Čehovljeve “Jednočinke”, potom predstava „PAZI. MAZI. VOLI.“ …
Od “klasičara” u crkvi Dominikanskog samostana ističemo samo neke: Trio LUR, orguljaš Ante Knešaurek, polaznici ljetne škole Kemala Gekića, Trio Classico, komorni ansambl DI ENSEMBLE iz Južne Koreje…

U najluđoj noći 5. kolovoza za Bolsku fjeru Boljane goste je zabavljala zvijezda dalmatinske zabavne glazbe Zorica Kondža.
Posebno je lijepa i intiman bila večer u kojoj je koncert održao slovenski glazbenik Zoran Predin, nekad vođa benda Lačni Franz, danas samostalni umjetnik i kantautor, izvodeći stare i nove skladbe.

U srpnju su Boljani čuli i svoju najdražu domaću klapu, nagrađivanu „Bracieru“.

Konac kolovoza bio je već uobičajeno rezerviran za jazzere Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća i njihov koncert ispred župne crkve.
Uz svoje programe, Bolsko lito je otvoreno kao platforma gostujućim manifestacijama i festivalima.
Tako je u lipnju u sklopu Bolskog lita održan Festival dalmatinskih klapa Omiš s debitantskim večerima u Bolu, kao i kulturni festival „Imena“ koji na originalan način povezuje književnost, glazbu, ples i iće&piće.
Sredinom srpnja održan je 5. festival umjetničkog filma i video umjetnosti „Drugačiji film“, koji je prethodnih godina nosio naziv „Lovely days“. Posljednji vikend su srpnju Bol je 6. godine po redu postao mjesto street art umjetnost ugostivši festival Graffiti Na Gradele.

Dio programu Bolskog lita bile su i projekcije nezavisnih i europskih filmova Kina Mediteran čiji je cilj revitalizacija kina u manjim, posebno otočkim sredinama u Dalmaciji.

Prvog vikenda u rujnu po prvi put održao se dvodnevni pjesnički festival „Odvalimo se poezijom“ koji je okupio lokalne pjesnike s područja Bola, Brača i Dalmacije.

Unatoč kišnim danima i iznenadnim neverinima, ipak je uspješan i veseo bio 10. Međunarodni brački ljetni karneval, s gostima iz Hrvatske i inozemstva, koji je Brač stavio na kartu međunarodnih karnevala Europe. U Bolu su se održavale dvije karnevalske noći, povorka pod maskama je ipak zaustavila kiša, ali je zato humanitarna karnevalska večer u kojoj su se skupljali novci za udrugu Brački pupoljci bila pun pogodak i atmosfrom i rezultatima akcije.

Bolsko lito završilo je oproštajnom feštom na rivi pod nazivom “Adio lito”. Kalendarska rana jesen već je bila donijela i svježije vrijeme i niže temperature pa se večer pamti kao pravi pozdrav onom vrućem ljetu i visokim temperaturama koje su, kao nikad ranije, obilježile ljeto 2017. godine. Centar za kulturu uz Bolsko lito i tijekom godine organizira mnoge programe i događanja, uz stalne aktivnosti CZK-a, posebno one za djecu.
Kao manifestacija kulture i zabave, Bolsko lito sačinjeno je kako smo i naveli od niza programa, ono ugošćuje mnoge umjetnice i izvođače, te organizacija zahtjeva puno vremena, dogovora, napisanih mailova i telefonskih razgovora.
Tijekom organizacije, kao i u svemu u životu, često iskrsnu nepredviđene poteškoće, no u konačnici, i ove kao i prethodnih godina, svi su se programi održali kako je planirano, te je Bolsko lito predstavilo Bol kao mjesto kvalitetne kulturne i zabavne ponude.