Na Festivalu hrvatske kulture u Varšavi u lipnju 2017.  nastupili su mladi glazbenici iz Bola, klapski sastav zbora Čarčojak, dio mandolinskog orkestra Partenca kao i harmonikaš Marin Karmelić.

Bolski glazbenici, glavnom školarci, unatoč kraju školske godine i obavezama te dugom putovanju na kojem su u autobusu proveli više od 20 sati u jednom smjeru, prihvatili su ovaj poziv jer su na taj način željeli doprinijeti  promociji hrvatske kulture i Brača u svijetu. Festival je održan pod pokroviteljstvom hrvatskog veleposlanstva. Malu, ali svestranu grupu bolskih školaraca iz glazbenih radionica u Varšavu je vodila ravnateljica Centra za kulturu Općine Bol,  Ivanom Bošković Ivičić. Njihov je nastup otvorio Festival u subotu, 10.lipnja, uz hrvatsku himnu, a na događaju je prisustvovala i hrvatska veleposlanica u Varšavi Andrea Bekić.

Osim glazbenih nastupa, na zamolbu organizatora, Boljani su predstavili i svoje izabrane karnevalske kostime s dosadašnjih karnevala uz glazbeni program.Sa Šolte je nastupila klapa Ćuvite, a  gošća s Brača bila je i klesarica Željka Martinović iz Pučišća.

Gost iz Zagreba bio je mladi klasični harmonikaš Martin Kutnar a zvijezde večernjeg koncerta bila je grupa Parni Valjak. Prikazano je nekoliko hrvatskih filmova te  izložba hrvatske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Posjetitelji festivala kušali su hrvatske specijalitete i kupovali autohtone hrvatske proizvode.

 

……

Prilažemo i pismo Tanje Kusanović, a od svih nas jedna velika i iskrena zahvala baš njoj.

……….

PONOS NAŠEG MALOG MISTA

Prošla su 3 dana od subotnjeg Hrvatskog festivala u glavnom gradu Poljske, a dojmovi i odjeci koje su na njemu ostavili bolski izvođači još se nisu stišali, još uvijek domaćini Poljaci s uzbuđenjem lome jezik pokušavajući izgovoriti imena izvođača: Čarčojak, Ćuvite, Partenca,… Bolska grupa, koju su predvođeni ravnateljicom CZK Bol Ivanom Bošković Ivičić činili klapski dio spomenutog zbora Čarčojak, dio mandolinskog sastava Partenca, harmonikaš Marin Karmelić i kostimi bolskog ljetnog karnevala, imala je čast i otvoriti i zatvoriti festival. Na otvorenju, odmah nakon pozdravnih govora hrvatske veleposlanice u Varšavi g. Andree Bekić i lokalnog načelnika g. Bogdana Olesinskog, naši Boljani su većini prisutnih Hrvata izmamili suze radosnice svojim dostojanstvenim troglasnim izvođenjem hrvatske himne. Nastupali su mandolinisti, pjevači i Marin još nekoliko puta tokom dana, uvijek gromoglasno pozdravljeni, a onda su pred samo zatvaranje festivala i prije koncerta zvijezda večeri Parnog Valjka, napravili pravu dalmatinsku feštu i zabavili okupljene posjetitelje svojim nastupom pod maskama, veselom karnevalskom povorkom, pjesmom uz harmoniku i spontanim plesom u kojem su im se prodružili i mnogi posjetitelji festivala. Osim bolskih glazbenika i već spomenutog Parnog Valjka Hrvatsku su na festivalu još predstavljali i mladi zagrebački virtuoz na klasičnoj harmonici Martin Kutnar, klapa Ćuvite sa Šolte, bračka klesarica Željka Martinović, Bračanka u Varšavi Tanja Kusanović u ulozi poveznice Bol-Varšava, koordinatorice Hrvata u Varšavi, prevoditeljice na festivalu i organizatorice hrvatskog štanda s autentičnim proizvodima i hranom, te predstavnici hrvatskih firmi kao Podravka, Kompas, itd. Nastupali su učenici i nastavnik hrvatske škole u Varšavi, pokazivali su se hrvatski filmovi, bila je izložba hrvatske nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, pekao se soparnik – prvi puta u Pojlskoj, a za njega je posebno bila zasađena i blitva prvi puta u Poljskoj!

 

Naši mladi glazbenici i njihova voditeljica Ivana prešli su dugotrajan i skup put autobusom od Bola do dalake Varšave ali u svojim nastupima nisu pokazali ni traga umora nego su svih redom šarmirali. Njima su bili oduševljeni varšavski organizatori, brojni posjetitelji, Veleposlanstvo RH u Varšavi kao pokrovitelj festivala, a veleposlanica Bekić ih jer srdačno primila na domijenak i javno im se zahvalila u nekoliko navrata tokom festivala. G. Anna Szalasna, priznati poljski etno-muzikolog u mirovini nije mogla prestati hvaliti njihove talente, a ona kao profesionalac zbilja zna što govori!

 

Posebne zahvale zaslužuju svi oni pojedinci i organizcije koji su svojim donacijama i poklonima sponzorirali ovo putovanje, ovu kulturnu razmjenu i ovo važno promoviranje Bola, Brača i čitave naše domovine! Na kraju jos jedino treba istaknuti da je nakon ovog uspješno završenog festivala najčešće pitanje bilo: kad će slijedeći hrvatski festival!!!

Tanja Kusanović