Priča o važnosti defibrilatora u spašavanju života i potrebi mreže defibrilatora u Bolu i nije neka novost.

O tome se već duže vrijeme govori, čak već pomalo i djeluje, a poznato je da je i cijelu priču i akciju potaknuo naš sumještanin sa stalnom adresom u San Marinu, dr. Nikša Šimetović. Dopisima Općini i brojnim razgovorima s Boljanima, doveo je do pokretanja konkretne akcije pripreme i nabave defibrilatora.

Budući da se Udruga za bolji Bol već duže vrijeme trudi da Bol dobije 24satnu medicinsku pomoć odnosno vozilo Hitne pomoći barem u sezoni kada u mjestu boravi i 10 000 gostiju, postali su prirodni partneri i nositelji akcije stvaranja mreže defibrilatora u Bolu. Bol bi tako mogao biti prvi po postavljenim vanjskim umreženim defibrilatorima, a time i mještanima i gostima sigurniji, zdravstveno osvješteniji i napredniji.

Na inicijativu Udruge i uz zalaganje  dr. Šimetovica, akcija ima zeleno svjetlo od svih uključenih i odgovornih.

Na poziv Turističke zajednice Bol dr. Šimetović je održao predavanje o važnosti defibrilatora na kojem su 29.9. u Elaphusi  bili predstavnici Udruge za bolji Bol, srednje i osnovne škole, Centra za kulturu, DVD-a, Športskog društva, Grabovog rata i svih hotela. Održan je i poseban sastanak s načelnikom u Općini na kojem su sudjelovali  Nikša Bjelobradić, Ada Seferagić i Mercedes Marinković.

Još malo o defibrilatorima

Načelnik Tihomir Marinković preuzeo je obavezu organizacije sastanka s privrednicima koji će participirati u nabavci aparata, a isti će biti postavljeni na kritičnim punktevima u Bolu. Ovo je uistinu važna i lijepa novost za mještane i njihove goste. Prvenstveno za zdravlje i sigurnost, a onda i kao veliki plus za turističku reklamu destinacije.

Nakon početnog prihvaćanja važnosti i odluke o nabavci, iduće su faze akcije svakako edukacija što većeg broja ljudi, informiranje svih uključenih i stvaranje koordinirane mreže koja će moći djelovati.  Edukaciju na aparatima vodit će dr. Tihomir Eterović uz pomoć nekolicine liječnika verificiranih za edukaciju.

Edukacija će biti otvorena za sve dobrovoljce pa odmah apeliramo i na sve mlađe da se prijave. Jasno je da broj aparata, kao i broj ljudi koji njima znaju rukovati, povećava šanse za spašavanje nečijeg života. Aparati će biti s govornim uputstvima i jednostavni za rukovanje.

Moramo istaknuti da DVD Bol već ima defibrilator te je on jedini za sada darovani aparat, dar  Županijskog DVD-a, a spasio je mnoge, jer su upravo naši hrabri vatrogasci prvi na mjestu intervencije prije vozila Hitne pomoći.

U ovoj priči jednako je važno vozilo Hitne i medicinska služba u Bolu. I za to se treba boriti i izboriti.

Ovom prilikom apeliramo na sve privredne subjekte da se odazovu na poziv Općine i nabave aparate.

Prema trenutnim informacijama, pristanak za nabavu aparata dali su: Hotel Bretanida, Dinko Marinkovic Bućo i TZO Bol, dok ga  Hotel Elaphusa već ima.