Izgleda da se najavljeno poskupljenje karata za otočane, barem za sada, ipak neće dogoditi.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kažu da neće biti povećanja cijena. Ministarstvo će zatražiti da se usklađenje cijena počne primjenjivati nakon donošenja novog Zakona o otocima čija je izrada u tijeku. A što nas čeka nakon toga – ostaje nam čekati i nadati se da će cijene karata za trajekte i katamarane otočanima ostati barem iste kao i do sada.

U utorak, 26.12.2017., na stranicama Agencije objavljen plovidbeni red svih linija na Jadranu i cijene karata na istima te smo tamo i službeno saznali za posupljenje o kojem smo pisali prije nekoliko dana.

Nakon objave plovidbenih redova, agencija je izdala priopćenje:

 

Sve to rezultat je usklađenja cijena putnih karata s odredbom  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu iz 2016. godine, koja propisuje da visina popusta za povlaštene, odnosno otočne karte može iznositi najviše do 50 posto od  sezonske cijene karte.

Agencija je uskladila cjenike s navedenom odredbom u natječajima za obavljanje javnog prijevoza za održavanje državnih linija koji su provedeni ove godine, a za dodjelu ugovora s primjenom od 1. siječnja 2018. godine.

Također, Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet je na 22. sjednici održanoj 20. prosinca 2017. razmatralo je mogućnost poticanja povećanja prometa putnika i određenih kategorija osobnih vozila na otoke u izvansezonskom razdoblju te uputilo Preporuku brodarima na trajektnim linijama o smanjenju cijene karata u iznosu od 20 osto od izvansezonske cijene karata u dane vikenda (od petka do nedjelje).

Mjera bi se primjenjivala u razdoblju od dva mjeseca, i to  početkom 2018. godine a za sljedeće kategorije: osobe, djeca od 3 do 12, osobni automobil (do 9 sjedala) do 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, osobni automobil (do 9 sjedala) preko 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, motocikl, moped, motocikl s prikolicom, tricikl, četverocikl, bicikl.

Po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima provedbe te preporuke, razmotrit će se mogućnost daljnje primjene, a osobito uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt primjene preporuke“.