4. planinarski križni put naše biskupije okupio je jučer, u subotu, 17. ožujka, preko 500 vjernika – hodočasnika s tri otoka biskupije. 

Gotovo njih 200 došlo je s Hvara i Visa, koji su nam tako blizu, ali službenim vezama tako daleko, a  ostatak vjernika okupio se iz bračkih župa predvođen svojim župnicima i svećenicima.

Bolsku su grupu od pedesetak vjernika vodili padre Ivo Plenković i velika pomagačica u župi, Marina Lalić. S ponosom napominjemo da je padre Ivo uz jednu 85-godišnju Komišku bio najstariji hodočasnik, iako istovremeno jedan od najpoletnijih i naravno da je prešao cijelu rutu.

Ni kiša ni vjetar ni kamenje ni uzbrdice nikome od sudionika nisu spriječile radost i smisao  zajedničkog križnoga puta.

U četvrtom zajedničkom trootočkom hodočašću, upoznali su vjernici snagu i energiju nekolicine mladih župnika, predvođeni inspirativnim don Tonijem iz Supetra,  zatim domaćinom iz Pučišća i samozatajnim pomagačem don Pavom, uz posebnog don Juru, te goste iz Visa, blagog don Milana koji je iz Selaca premješten na Vis  te don Ivicu, lanjskoga viškog uspješnog  organizatora.

Susret je zaključen svetom misom na kojoj su bili svi brački i gostujući župnici te svi hodočasnici uz domaće Pučišćane koji su ih dočekali i naravno ispratili zajedničkom večerom.

Osim neizmjerne radosti zbog uspjelog hodočašća unatoč vremenskim prilikama, zbog broja vjernika, mnoštva mladih, prekrasne bračke baštine, svakako je jedan od velikih zaključaka  na završetku Biskupijskog križnog puta onaj o još jednom dokazanom velikom srcu Bračana i gostoprimstvu koje se pamti.

Kolači, čajevi, kave, piće, hrana, srdačnost – u Gornjem Humcu, Pražnicima, Pučišćima – neopisivo. To je duh koji čuvamo i koji nas čuva na otocima.

Biskupijski križni put ove je godine bio dug oko 20 km i uključio 14 postaja poznatih i nepoznatih bračkih crkvica i lokacija, a oduševljeni skrivenim predjelima i bogatstvom bračke baštine dijelimo neke informacije barem ovim putem i onima koji nisu mogli sudjelovati:

 1. Župna crkva svetog Nikole – Gornji Humac

Podignuta je 1747. godine na mjestu starije crkvice Gospe od Pohođenja. Crkva je vrijedan primjer kasnobarokne sakralne arhitekture na Braču. U crkvi su pohranjena dva kamena triptiha: prvi s Bogorodicom, sv. Mihovilom i sv. Petrom, rad škole Jurja Dalmatinca te drugi produkt radionice Nikole Firentinca na kojem je Bogorodica s Djetetom i sv. Kuznom i Damjanom iz istoimene crkve na brdu Straževniku.

 1. Poljana kraj jame Gustrišice

Dana 8. ožujka 1944. njemački su okupatori strijeljali župnika don Kuzmu Šimunovića i 23 muškarca iz Gornjeg Humca. Veći dio je ubijen kod jame Gustrišice, dok su župnik i nekoliko župljana ubijeni u blizini raskrižja za Bol.

 1. Crkva Gospe Miraške na groblju

Na glavnom oltaru su skulpture Bogorodice s Djetetom, sv.Ivanom Krstiteljem i sv. Petrom pripisane radionici Nikole Firentinca, Svetište je odijeljeno od broda monumentalnom kovanom rešetkom iz 18.st, raritetnim primjerom umjetničkog obrta u Dalmaciji. pred crkvom su kamene nadgrobne ploče iz 15. – 16.st.

 1. Crkva sv. Jurja – Straževnik

Smještena je u napuštenom srednjovjekovnom naselju Straževniku između Pražnica i Gornjeg Humca. Spominje se u darovnici iz 1111.godine, najstarijoj ispravi o srednjovjekovnim crkvama na Braču. Sred pročelja je monumentalna zidana preslica iz ranog 12. stoljeća, jedinstveni primjer romaničke preslice u Dalmaciji. ( Fotografija u prilogu. )

 1. Crkva sv. Klementa

Smještena je na osami istočno od Pražnica na južnom obronku Klinjih glava ispod prapovijesne gomile. U apsidi je zidani oltar s reljefom sv. Klementa pape, rad jednog postfirentinčevskog renesansnog kipara. Lik u niši izgrađen je u visokom reljefu, na luku je natpis S.CLEMENS PAPA, a na lijevom pilastru datacija MDXXXV ( 1535.). Crkvica je bila grobišna crkva srednjovjekovnog naselja Straževnik. Na ovom važnom hodočasničkom mjestu istočnog dijela otoka Brača obavljao se blagoslov stoke na blagdan sv. Klementa.

 1. Župna crkva sv. Ante Opata – Pražnica

Trobrodna je građevina podignuta na mjestu gotičke crkvice u drugoj pol. 18.st i proširena 1885. godine. Na glavnom oltaru je barokni kameni reljef s prikazom Bogorodice s Djetetom, sv. Josipom, sv. Antunom i sv. Ivanom Krstiteljem, rad domaćih majstora. Na pobočnom oltaru je lik sv. Jerolima u špilji natkriljen školjkom u kojoj je Bogorodica s djetetom, rad pod utjecajem Alešijeve radionice.

 1. Crkva svetog Ciprijana na groblju

Put alejom velikih čempresa vodi  ravno na mjesno groblje gdje se nalazi crkvica sv. Ciprijana iz XIII. stoljeća. U njoj se nalazi renesansni kameni reljef iz 1467. koji ima značajno mjesto u povijesti umjetnosti Dalmacije. To je najstariji kameni renesansni reljef na Braču. Smatra se da je djelo poznate radionice Nikole Firentinca.

 1. Crkva sv. Petra

Privatna crkvica obitelji Tomšić. Izgrađena je krajem 19. stoljeća.

 1. Crkva sv. Duje

Nalazi se zapadno od Pučišća na Dubrovi. Sagrađena je marom i ljubavlju ugledne obitelji Vranjican u 18. stoljeću. Crkva je tijekom 2010. / 2011. temeljito obnovljena i dovedena u prvobitno stanje.

 1. Crkva sv. Jurja na Bračuti

Sagrađena je u 13. st., a krasi je visoko usko pročelje što ukazuje na gotički stil. U olataru je renesansni kameni reljef s razrađenom ikonografijom titulara pučiških crkava.  Sjeverno od crkve su ruševine pustinjačkog stana zvanog ” Opatijin stan” koji se spominje od 1568. Crkva sv. jurja vrijedan je primjer sakralne arhitekture ranog 14. stoljeća. U rimsko se doba na ovom prostoru nalazila kuća odsluženog rimskog vojnika koji je uz svoje sluge imao i posjede. Vjerojatno je na ostacima ove vile rustike u 13. stoljeću sagrađena crkvica sv. Jurja.

 1. Križ nad Pučišćima

Križ je podignut 1933. u spomen na 1900 godina od Isusove smrti. Na podnožju se nalazi natpis: Križu moj, ljubavi moja.

 1. Gospina crkva na Botku

Podignuta je na sjevernoj strani pučiške uvale Porat, na predjelu zvanom Botak. Natpis na portalu u prijevodu glasi:

Ovaj hram izgradi Ciprijan Žuvetić. Posvetio ga je Ivan Lučić, biskup šibenski 8. kolovoza 1533.

U crkvi su nadgrobne ploče obitelji Žuvetić, Prodić i Aquila čiji su kašteli i kule sagrađeni u neposrednoj blizini. Tu su pokopani i drugi ugledni pučiški klesari.

 1. Crkva sv. Roka

Podignuta je 1607. dobrohotnošću Antuna Mladinea. Zalaganjem njegova sina Jurja proširena je 1636. godine.

 1. Župna crkva sv. Jeronima – Pučišća

Trobrodna crkva podignuta je na južnoj strani uvale na mjestu starije građevine iz 16. stoljeća. Renesansna građevina proširena je polovicom 18. stoljeća i produžena 1856. godine kada dobiva novo kameno pročelje. jugoistočno od crkve je zvonik Ignacija macanovića podignut sredinom 18. stoljeća.

 

Donosimo bogatu fotogaleriju s hodočašća, iako toliki trenutci i ljepote nisu ni zabilježeni.

Osim posebne vjerske poruke i zajedništva, pouka je ovoga izvještaja osim toga i  – Upoznajmo predivni i još uvijek nepoznati Brač!