Bolska se karnevalska grupa prošloga vikenda predstavljala na dva velika karnevala u Makedoniji, gradovima Strumici i Prilepu.

Karneval u Strumici već je nekoliko godina u vrhu svjetskih uličnih karnevala i manifestacija, a 2017.godine proglašen je za jedan od sedam najatraktivnijih zimskih svečanosti u Europi.

U Strumici je preko 50 000 posjetitelja grada i karnevala uživalo u predstavljenju čak 42 karnevalske grupe s preko 2000 maskiranih iz Arube, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Bugarske i naravno iz spektakularnih domaćih grupa iz Makedonije.

Na svečanom prijemu kod gradonačelnika Strumice, Koste Janevskog, domaćin je bio i premijer Makedonije Zoran Zaev s ministrima makedonske vlade, a među uzvanicima su naravno bili i predstavnici Bola i hrvatskog FECC -a, Ivana Bošković Ivičić i Branka Renko Silov.

Podsjetimo da je Općina Bol član Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) od 2012. godine, a to je postala upravo na Konvenciji FECC-a u Makedoniji. Konvencija se tada održavala upravo u Prilepu, na čijem se karnevalu u nedjelju također predstavljala i bolska grupa.

Prilepska je PROČKA 2018. malo drugačiji karneval od Strumičkog. Prilepski mečkari podsjećaju na naše zvončare, slovenske kurente, a sve je malo tradicionalnije i možda najbliže našoj karnevalskoj tradiciji izrugivanja, opraštanja pred korizmu i pričanja priče kroz masku i predstavljanje. I u Prilepu je uzvanike primio gradonačelnik, Ilija Jovanovski, uz razmjenu poklona i ugodno druženje s organizatorima i domaćinima.

Bolska je grupa samo mali predstavnik brojnih bolskih ljubitelja karnevala.

Uz 200 godina dugu tradiciju zimskoga karnevala, organizatori smo i međunarodnog ljetnoga karnevala u krugu velike FECC obitelji a svake godine imamo i drage goste iz Makedonije. Čekamo vas u Bolu na Braču i na 11. Međunarodnom ljetnome bračkom karnevalFESTU!

Maska – Da mi je biti morksi pas ( a ne salata od hobotnice )

KAD NAM U BOLU TURISTI DOSADE,
DAMO MORSKIM PSIMA DA SE NJIMA SLADE.
SCENARIJ JE TAKAV IPAK SAMO ŠALA,
DOĐE NAM NA PAMET KAD JE LOVA MALA…

MORSKIH PASA JADRAN HVALA BOGU NEMA
AL ZATO SE HOBOTNICA SVUGDJE FINO SPREMA…

 

U nastavku su samo neke fotografije s bolskog putovanja, ali i linkovi službenih stranica strumičkog i prilepskog karnevala, kao i prilog makedonske nacionalne televizije.

Službene foto galerije karnevala možete pogledati i na sljedećim linkovima:

StrumicaPrilep

Prilog o Strumičkom karnevalu na makedonskoj TV 24