U četvrtak, 15. veljače, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu predstavljene su dvije knjige Mercedes Cede Marinković.

Uspješna i kreativna imotsko-bolska spisateljica već se čitateljima predstavila kroz različite književne žanrove pišući poeziju, roman, kuharicu…

Svoja posljednja izdanja iz 2017. godine, knjigu poezije na bolskom čakavskom dijalektu Bota obo bitu, te knjigu aforizama Hod po paučini predstavila je u ispunjenoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u 18.30 sati. Uz autoricu, knjigu na bolskom je u ime nakladnika, Centra za kulturu Općine Bol, predstavila ravnateljica Centra i  profesorica hrvatskog jezika i književnosti, inače i suradnica na knjizi, Ivana Bošković Ivičić, te publicist i književnik Mladen Vuković, voditelj promocije i urednik jedne i druge knjige te predstavnik nakladnika, Matice hrvatske Imotski.

Najljepši  dio promocije, osim emotivne zahvale same autorice, svakako su bili izabrani stihovi iz knjige Bota obo bitu koje su na bolskom dijalektu sugestivno  čitale Bolke Lea Marinković i Manuela Malvasija. U ugodnoj atmosferi splitske knjižnice i uz podršku bračkih i imotskih prijatelja, još je jednom naglašena važnost očuvanja posebnog bolskog govora koji je Cedinom knjigom ipak trajno zabilježen, a nova je knjiga Hod po paučini donijela britke i humoristične aforizme na književnom jeziku koji su zainteresirali i nasmijali splitsku publiku.

Splitsku promociju organizirao je  ogranak Matice hrvatske Imotski.

Knjigu poezije Bota obo bitu izdali su zajedno Centar za kulturu Općine Bol i Ogranak Matice hrvatske Imotski, dok je knjigu Hod po paučini izdao Ogranak Matice hrvatske Imotski.

Mercedes Ceda Marinković do sada je objavila prvu kuharicu na bračkom dialektu Nonina kredienca i bolski škafetini 1997. godine, roman Buol iz dušie storih kartulinah 2015. godine, te zbirku pjesama Nostalgija čuvar baštinjenog mi 2015. godine.

Cedine knjige možete naći ovdje.