Foto: Anna Hero

U prvoj nedjelji Došašća na Loži je upaljena prva advenska svijeća. U Bolu se adventske svijeće pale kako je to običaj i u drugim hrvatskim gradovima. Na taj način ovaj lijepi običaj očekivanja svjetla Božića i Bol čini svečanijim i ljepšim u ovo posebno sveto vrijeme kada kršćani širom svijeta očekuju i slave veliko blagdan Božića.

Došašće ili advent (lat. adventus = dolazak) razdoblje je u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme priprave za blagdan Božića. Počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca, na Badnjak.

U liturgiji, u vrijeme došašća prevladava ljubičasta boja. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije. Izrađuje se adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje došašća. Tako smo danas, osim u crkvi, i u našim domovima kao i na Loži zapalili prvu svijeću došašća.

U došašću kod vjernika prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja: bdiju kako bi prepoznali Boga koji dolazi, pripravljaju svoju nutrinu kako bi čista srca dočekali malog Isusa.

Došašće - upaljene dekoracije i prva adventska svijeća