Od 1. lipnja Jadrolinija uvodi ljetni red plovidbe. Brzobrodska katamaranska linija Split- Bol-Jelsa mijenja vrijeme polaska iz Splita u odnosu na zimski red plovidbe: od 1. lipnja katamaran će iz Splita svaki dan isplovljavati u 16.30 sati, subotom će iz Bola isplovljavati u 6.30 sati kao i drugim radnim danima (ukida se subotnji polazak u 12.30 sati i povratak u 23 sata), dok će nedjeljom iz Bola katamaran isplovljavati u 7.30 sati (umjesto u 13.25 sati kako je to bilo zimi).

Povećat će se broj trajektnih linija na relaciji Split – Supetar, prelazi se, naime, s 9 na 12 putovanja dnevno, dok se na trajektnoj liniji Makarska- Sumartin prelazi s 3 na 4 putovanja dnevno.

Od 1. lipnja kreće i dodatna sezonska katamaranska linija Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol.

No, s povećanjem broja linija ide i povećanje cijena, što posebno pogađa one putnike koji redovno putuju na otok, a nemaju otočke karte jer ne ispunjavaju uvjete. Naime, katamaranska karta (na liniji Split-Bol-Jelsa) za takve putnike umjesto dosadašnjih 40 kuna koštat će 55 kuna, što je povećanje od više od 30 %. Cijena trajektne karte s 28 kuna za putnika skočit će na 33 kune, a za automobil s 124 kune na 154 kune. Otočke karte neće poskupljivati.

Na pitanje zašto se tijekom ljeta cijene povećavaju za domaće putnike “neotočane”, iz Jadrolinije su odgovorili da se poskupljenje događa jer tako određuje Agencija za obalni linijski promet, koja je regulator linijskog putničkog prometa na Jadranu. Agencija propisuje sva pravila kao i uvjete održavanja pojedine linije, kao što je red plovidbe, cijene karata, te vrstu i potrebne kapacitete brodova. Također,

Agencija za obalni linijski promet izdaje otočke iskaznice i regulira pravo na povlašteni prijevoz putnika i vozila za otočane, te provodi periodičke provjere podataka korisnika povlaštenog prijevoza zajedno s operatorom sustava Agencijom za komercijalnu djelatnost.

Podaci se provjeravaju u službenim registrima MUP-a i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.