Tekst: BOLinfo.hr / Nikša Šimetović

Još ništa od defibrilatora ni edukacije za upotrebu aparata koji spašavaju živote

U više je navrata našem portalu pisao liječnik dr. Nikša Šimetović, Boljanin sa stalnom adresom u San Marinu, koji je pokrenuo akciju kupnje defibrilatora za Bol, te ukazao na važnost ovih aparata za spašavanje ljudskih života. Kako aparati još nisu nabavljeni, a nije niti počela edukacija za upravljanje aparatima, opet nam se javio dr. Šimetović te podsjetio na važnost ove akcije u narednom periodu, prije početka turističke sezone.

Poštovani prijatelji,

Već dugo odugovlačim da vam se javim, ali videći da se u Bolu već sadi cviće, požurilo me da vam se javim, jer kako izgleda brzo će proljeće!

Čitajući portale i informacije koje imam čini mi se da se ništa ne miče, osim što stotinjak građevinara priprema nove strukture za turizam.

Ovaj period, tamo do Uskrsa, za edukaciju što više zainteresiranih osoba, a i onih koji to moraju obavezno proći, je idealan.
Ponavljam, bitno je da što više zainteresiranih osoba i firmi, dobiju informaciju korisnosti ovog projekta, tj. Izgradnje mreže defibrilatora, što je u programu Zavoda za hitnu medicinu i Europske Unije.

Vidim da Grabov rat traži 4 spasioca na plaži koji su sigurno educirani za defibrilaciju, ali bez defibrilatora su kao pituri bez pinela!, pogotovo što u blizini nema auta hitne pomoći.

Što se tiče kupnje defibrilatora g. Ceda Marinković je dobila ponudu za aparate ZOLL, koji su kvalitetni ali malo skuplji. Mislim da treba uzeti što jednostavnije za upotrebu, jer ga upotrebljavaju laici a vrijeme je važan faktor.

Sa defibrilatorom se smanjuje rizik smrti za 90%. Faktor vrijeme: svaka izgubljena minuta smanjuje za 10% mogućnost spašavanja osobe pogođene od srčanog udara. U bolnici gdje je srčani udar moguća komplikacija poslije infarkta, ako se defibrilira u roku od 1 minute, oživljavanje je moguće u 90% slučajeva. Defibrilacija koja se napravi u roku od 2-3 minute, oživljavanje je 80%. Defibrilacija u roku od 9-10 minuta, oživljavanje je od 1-10%.

Ove godine bi trebalo napraviti bar prvu fazu projekta, i trebale bi bar 2-3 osobe koje to koordiniraju. (Zlatni rat na dva mjesta, autobusni kolodvor, Varadero, TZ ili Big Blue) Bilo bi poželjno da automobil policije stacioniran preko ljeta u Bolu ima defibrilator, te ujedno svi hoteli na evidentnom mjestu.

Za primjer, ovdje svaka škola ima defibrilator i aparat za gašenje požara, što ne znači da se mora često upotrebljavati.
Najvjerojatnije ću biti u Bolu za Uskrs i bilo bi mi drago da Bol bude prvo mjesto na Jadranu gdje se misli na turiste u smislu sigurnosti, te da se općinski vijećnici malo više informiraju o koristi direktnoj i indirektnoj ovog projekta i da ga Općina preuzme u fazama kao svog.

Srdačne pozdrave,
dr. Nikša Šimetović

 

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala BOLinfo.hr