Kiparska se kolonija u Bolu održava od 2007. godine, a posljednjih godina ipak svake druge godine. Tako je posljednja i to 8. kolonija održana  u Bolu od 9. do 22. svibnja 2016., a deveta kreće od petka 18. svibnja 2018.

Kolonije organizira Centar za kulturu Općine Bol u suradnji s umjetničkim akademijama iz cijele Hrvatske. Uz Općinu Bol za koloniju se brinu njeni mentori osnivači – akademski kipari Kažimir Hraste i Matko Mijić, a najveće zasluge idu voditeljici kolonije od samog početka – akademskoj kiparici Vesni Ristovski.

Osim izabranih studenata iz umjetničkih akademija te mentora kolonije, skulpture nastaju i uz pomoć majstora klesara, a to je svih prethodnih godina bio uglavnom Dražen Matijašić.

Ovogodišnja kolonija imat će novog pomagača, a polaznici opet dolaze iz umjetničkih akademija u Splitu, Osijeku i Rijeci. I ove je godine na koloniji i naš sumještanin – Stjepan Kraljević Oko, apsolvent splitske umjetničke akademije, koji će  zbog obaveza u Splitu biti pridruženi član.

U povodu jubilarne 5. kiparske kolonije (2011. godine), na Dan općine Bol, svečano su otkrivene skulpture poznatoga akademskog kipara Kuzme Kovačića te tiskana monografija o svih pet godina kolonije u Bolu.

Radujemo se radovima na ovoj koloniji, u iščekivanju i jubilarne desete.

Nedavno smo pisali i o povratku “Male Mare” u Bol, a upravo je ona jedna od omiljenih skulptura iz bolskih kiparskih kolonija.

8. kiparska kolonija 2016.

Kiparske kolonije 2011., 2012., 2013.