Svi znamo da se popločava podest ispred TZO Bol i stepenište prema crkvici Sv. Ante. Radovi su čak pri samom kraju, a radnici su danas gotovi s fugiranjem postavljenog kamena i stepenica. Ostaje riješiti detalj koji, vjerujemo, smeta mnogima kao i nama, a nameće i neka pitanja.

radovima oko Lože smo već pisali,  presretni što će se nakon dugo vremena uljepšati po mnogima najljepši dio centra Bola, njegova jezgra i zaštićeni spomenik kulture ‘Loža’. Koliko god smo bili sretni tada, skoro toliko sam tužan sada. Zašto i kako?

Pogledajte fotografije, prošetajte do Lože i onda se zapitajte: Biste li tako nešto  napravili sa svojim skalinama ili u svome dvorištu? Možda smo i mi u krivu i možda stvarno mora biti ovako.

Što je zapravo problem?

Kamen se postavio tako da su ‘fuge’ na svim podestima u pravcu, osim jednog središnjeg podesta gdje su fuge zakrivljene i to samo zato da se postojeći otvor šahte na zidu ne treba dirati i pomicati.

Tu priča ne završava nego počinje. Ono najbolnije je da su skoro sve stepenice od prve kuće prema Sv. Anti sada izdignute iznad zida Lože. Zadnja stepenica na Loži, prva od Sv. Ante, sada je podignuta za cijelu visinu nove stepenice plus ploča podesta ispod nje!

Komentari su razni, a mi smo htjeli doznati i drugu stranu priče prije bilo kakvog kritiziranja.  Tako smo za komentar pitali i načelnika Tihomira Marinkovića.

Načelnik tvrdi da nije bilo alternative i da je napravljeno najbolje što se moglo. Kao razloge podizanja razine navodi nivelaciju podesta da stepenice budu iste visine, te da  nije bilo moguće spuštati nivo zbog prostora ispod Lože, zatim odvodnih cijevi i kanala. Također navodi da će se na zidu Lože postaviti rubnik zbog ljepše vizure, a prvenstveno zbog oborinskih voda da se ne cijede niz zid Lože.

Također smo tražili  uvid u projekt po kojem se radovi odvijaju, međutim postoji samo idejno rješenje (u prilogu). Radilo se bez detaljnog plana, po urbanističkom planu iz 1995. godine, a  koji su odobrili konzervatori. Po tom planu je površina predviđena za popločavanje kamenom, što je i napravljeno, a kako je napravljeno prosudite sami.

Da se uopće radio dodatni projekt za popločavanje zaštićenog spomenika, bi li konzervatori odobrili ovakav projekt?

Možemo li se zapitati što će se dalje napraviti? Ostaviti da to tako ostane i postaviti rubnik po zidu Lože, ili odmaknuti rubnik od zida Lože, a ne ga stavljati na zid, ili sve skinuti i ponovo napraviti ili možda čak nadograditi zid Lože?

Rezime svega je da se radi po nahođenju, a vjerujemo u najboljoj namjeri, međutim dojam koji se dodatno stvara je kao da se radi uglavnom da se nešto napravi. Loža je, ponavljamo, zaštićeni spomenik kulture, ali  i da nije –  zar mi sami ne bismo trebali brinuti o svemu svome, odnosno najmanje što bismo trebali je ponašati se prema javnom  kao prema nečem svojem.

I na kraju, da članak ne bi bio krivo shvaćen –  sada cijeli dio izgleda neusporedivo ljepše, ali ostaje pitanje,  je li baš moralo biti napravljeno ovako kako je. Iako Načelnik  tvrdi da nije bilo drugog rješenja, ostaje pitanje: Zar nije istina da uvijek postoji rješenje?

Ili će nam ovo, kao i sve, smetati par dana, a onda ćemo i ovo, kao i puno toga do sada, jednostavno zaboraviti?

[before-after]

Loža Popločavanje prijeLoža Popločavanje poslije

[/before-after]

[before-after]

Loža Popločavanje gore prijeLoža Popločavanje gore poslije

[/before-after]