Oživjela je opet pustinja Dračeva luka iznad Murvice, samostan u kojem se nakon požara početkom 50-tih godina više ne održavaju bogoslužja i među njegove osamljene zidine samo ponekad zalutaju šetači namjernici.

Ovog ljeta, baš kao i prošlog, u Dračevoj luci održava se duhovno-kulturno-ekološko-zabavni kamp kojeg organizira Studentsko katolički centar iz Splita (SKAC). Polaznici kampa su mladi od 18 do 30 godina iz cijele Hrvatske, Dubrovnika, Rijeke, Slavonije, Istre, potom Hrvati iz Švicarske…Ove su godine u Dračevoj luci boravile 2 grupe po 20 volontera. Zadnji dan boravka u pustinji je ova nedjelja 29. srpnja, a u petak 27. srpnja bit će “dan otvorenih vrata”, kada će biti održana zajednička misa u 19 sati, na koju mogu doći svi koji žele iz Bola i Murvice.

O svemu smo kratko razgovarali i s don Pavom Gospodnetićem, župnikom iz Pučišća koji je inicijator ovoga kampa. 

Bio sam 2016. godine na otoku Mljetu na sličnom događaju, i tražio neki ambijent na Braču. Sjetio sam se Dračeve luke, dobio dozvolu Konzervatorskog zavoda i povezao se s udrugom iz Splita koja se bavi mladima i tako smo počeli

-rekao nam je don Pave. 

Kamp ima jako dobro organiziranu logistiku. Imaju svoje dvije kuharice i voditelja kampa. Svakog dana netko ode u Bol po namirnice za obroke. U jednoj od natkrivenih prostorija postavljena je kuhinja. Dan u kampu volonterima počinje već u 5.20 sati kada se bude, potom slijedi molitva u 5.45 sati, pa se ide po vodu i slijedi doručak. Akcije čišćenja traju od 7.30 sati do 9.30 sati Polaznici obavljaju fizičke poslove, čiste, rade suhozide…Nakon ručka je slijedi vrijeme u šutnji koje provodi svatko sa sobom, zatim kupanje, večernja misa u 19 sati i navečer zajedničko druženje. Vodu za piće donose im vatrogasci iz DVD Bol kojemu su jako zahvalni. Sudeći po snimkama dojmova mladih koji su sudjelovali u ovom kampu, svi su proveli prekrasne dane uživajući u posebnom ambijentu prirode i tišine, mora i neba, molitve i druženja. Dok u Bolu bruji žamor kupača i turista, samo 5 kilometara dalje, neki drugi ljudi provode sasvim neku drugu vrstu odmora. Posebno valja pohvaliti polaznike za čišćenja i sve što su napravili da bi puteve oko pustinje učinili prohodnim, te za čišćenje smeća. Prošle godine su članovi DVD Pučišća pomogli probiti put do pustinje. Za one koji nisu bili u Dračevoj luki, neka ne propuste ovu priliku u petak u 19 sati, kada će biti posebno svečano. Do pustinje Dračeva luka lako se dolazi pješke s ceste iz Murvice: potrebno je se popeti do nove crkve hodajući uz crkvu do skupljališta vode, te skrenuti lijevo na mjestu gdje je označeni putokaz. Udobna obuća, voda i svjetiljka dobro će doći.