Novo:

  • Neslužbeno smo saznali i da su svi radovi u šumici na plaži Zlatni rat obavljeni bez ikakvih dozvola te se čekaju očitovanja nadležnog ministarstva i ostalih institucija.
  • Policija je došla obaviti očevid.
  • Djelatnici Grabovog rata pile srušene borove kako bi počistili šumicu.

Četiri stabla posječena su noćas u šumici na plaži Zlatni rat kako se bi se stvorio prostor za postavljanje kućica u kojima će se provoditi ugostiteljska djelatnost, javili su nam djelatnici Grabovog rata. Na uviđaj je pozvana i policija.

U međuvremenu, na Zlatni rat su stigle sadnice za 8 mladih borova koji bi se posadili.

Na Zlatnom ratu smo sreli i načelnika te mu postavili pitanja u vezi sječe borova. Pitali smo je li prilikom ovih aktivnosti konzultirana struka? Načelnik Tihomir Marinković rekao da su oni obavijestili struku i da struka nije rekla ništa, te je on procijenio da ti borovi predstavljaju opasnost.
Na pitanje po čemu su ta 4 bora predstavljala veću opasnost od bilo kojeg drugog bora u šumici, rekao nam je da su smetali za postavljanje novih kućica za ugostiteljsku djelatnost.

Unatoč tome što su jutros stigle nove sadnice bora, izgleda da je riječ o (ne)planskoj sječi i neplanskoj sadnji. 

Sagledati stanje šume

Kada smo koncem lipnja postavili pitanja o sječi stabala i planiranju sječe bolskom komunalnom poduzeću Grabov rat, rečeno nam je da je pojedina stabla potrebno posjeći zbog toga jer su stara i predstavljaju opasnost za ljude. Čini se da su noćas ili jutros posječena potpuno zdrava stabla iz potpuno drugog razloga. Ovog puta nismo mogli dobiti komentar od direktora Grabovog rata.

Tada nam je direktor Grabova rata rekao da su u zadnje 4 godine sve aktivnosti koje su poduzimane na plaži Zlatni rat “koordinirane, komunicirane i dokumentirane kod ustanove koja brine o tome, kao i “ako se želi cjelovito i objektivno sagledati ukupnost i stanje borova na plaži Zlatni rat, trebalo bi prije vidjeti realno stanje i sliku svakog pojedinog bora, sagledati stanje unatrag više godina (ne samo jedan slučaj ili fragmentarno dva tri bora ) konzultirati struku, nadležne ustanove i institucije koje po Zakonu brinu ili bi morale brinuti…”

Je li u šoldima sve?

Teško je ostati hladan i ne pokazati zabrinutost jer šuma je na plaži Zlatni rat posađena prije više od 60 godina, plaža Zlatni rat je prirodna ljepota na koju smo svi ponosni, koja privlači tolike ljude iz cijeloga svijeta u Bol.
Ako je izranjavamo do te mjere da izgubi svoju ljepotu i postane samo vašar kućica i mjesto zarade, ako od Zlatnog rata učinimo ruglo zbog nemara i pohlepe, neće nam se dobro vratiti.

Ovo nije negativan ni tendenciozan tekst, ovo su činjenice.

Je li možda najbolje da se posječe sva šuma uz plažu Zlatni rat i da sva stabla proglasimo bolesnima i starima i da postavimo kućice?
“Nije u šoldima sve”, još su sinoć radosni pjevali naši nogometaši, ili izgleda da možda ipak jest?