Javna rasprava o izmjenama i dopunama prostornog plana te novom UPU područja Borak – Potočine održala se jučer, 08. lipnja, u 11 sati u galeriji Doma kulture. Mnoga su pitanja mještana ostala neodgovorena, neka su čak i ignorirana od strane predstavnika i izlagača. Odaziv je bio velik s obzirom na vrijeme kad većina mještana radi i imaju puno obaveza u ovo doba godine.

Opće negodovanje prisutnih je izazvala činjenica da su na javnoj raspravi prisustvovala samo tri vijećnika (Nataša Paleka Jakšić, Mate Petrić, Tonči Buljan). Projekti, kao što je ovaj, imaju velik i direktan utjecaj na lokalnu zajednicu i smjer razvoja mjesta, te nije primjereno da na javnoj raspravi nisu prisutni svi vijećnici. S druge strane, od prisutnih vjećnika, samo se Mate Petrić javio u više navrata za riječ i između ostalog izjavio da – ‘iako sam član vladajuće većine, neću ići protiv svoje savjesti i neću glasati za novi UPU’.

Također je predloženo da se UPU Borak Potočine da mještanima na referendum, kao i pitanje povjerenja u općinsko vijeće i načelnika, s obzirom da se niti jedna strategija razvoja Bola ne poštuje, te se dapače radi u potpunoj suprotnosti onoga što strategije preporučuju.

Cijelu raspravu, koja je trajala oko dva sata, možete pogledati na našoj snimci u nastavku (nažalost, fali par minuta zbog tehničkih poteškoća), te tako možete posvjedočiti i kako gospođa inž. Ivana Bojić koja je izradila prostorni plan i UPU Borak – Potočine u ime tvrtke Geoprojekt a po naruđbi Općine Bol, priča o ‘nastaloj potrebi’ za 25 metara visokim hotelom, te kako kasnije na pitanje ‘kako je nastala ta potreba?’ odgovara slijeganjem ramenima.

Prema novom UPU koji uključuje prostor hotela Elaphusa, hotela Bonaca, šumu između potoka i hotela Elaphusa, te tenis centar, izgrađenost područja se prividno smanjuje dok je stvarna izgrađenost parcele novog hotela Borak otprilike 80% ili više, što je jako daleko od propisanih 40% za turističku zonu. Iz odgovora danim prisutnima da se zaključiti da vizura šetnjice i mjesta investitorima nije bitna, kao ni brojni borovi koji će stradati gradnjom novog hotela, jer ionako je vizura mjesta već devastirana i zgradama oko rotora i novim kvartom Bol 3, koji je zimi kvart bez ljudi. Šokirajuća je bila i činjenica da je većina mještana neupućena u razmjere ovog projekta, naime veliki dio prisutnih je pod uvjerenjem da se hotel Borak samo renovira, međutim, postojeći hotel Borak se kompletno ruši dok se novi hotel Borak ovim projektom povećava za 400%. Na pitanja o prekapacitiranosti plaža i mjesta, spominjala se samo nadogradnja plaža nasipanjem u more, kao i činjenica da all inclusive gosti rijetko napuštaju hotelski resort.

Isto tako možemo posvjedočiti komentarima samog načelnika, Tihomira Marinkovića. Prvi komentar je bila naočigled ničim izazvano uvjeravanje kako ‘na načelnika nitko ne vrši pritisak, nikad nije i nikad neće’. Drugi komentar se može okarakterizirati u najmanju ruku kao uvredljiv, naime, u nedostatku replika i argumenata na pitanja gospodina Siniše Soljačića, načelnik je pokušao omalovažiti njegova pitanja i utjecaj u lokalnoj zajednici izjavom da ‘gospodin Soljačić pola godine ne živi u Bolu’ (!). Ne samo da je to uvreda za njega, njegovu struku, već i za njegovu obitelj, koja se cijeli život nosi s poteškoćama za koje samo obitelji pomoraca znaju. Zar je to zaista razina na koju se svela komunikacija vladajućih s lokalnom zajednicom? Neuvažavanje i omalovažavanje?

Nakon što je rasprava zaključena od strane pročelnika gosp. Stipe Karmelića, čuli smo i neslužbenu izjavu i komentare izvršnog direktora tvrtke Hoteli Zlatni rat, gospodina Dina Sokola. Govorio je ono što je od čovjeka na toj poziciji i za očekivati, dakle uvjeravao je prisutne u isplativost all inclusive koncepta, u funkcionalnost i isplativost desalinizatora (koji nije uopće spomenut za vrijeme predstavljana, ali je on obećao da će ga oni raditi), dok je na pitanje o strategiji glavnog partnera u izgradnji hotela, touroperatora TUI o masovnom turizmu ostao bez odgovora.

Primjedbe i prijedlozi na temu izmjene i dopune Prostornog plana Općine Bol šalju se do 11.6., a primjedbe i prijedlozi za UPU Borak – Potočine, do 26.6. na mail adresu [email protected] ili poštom na adresu općine. Ovo se čini kao prijelomni i odlučujući trenutak za Općinu Bol i sve mještane, da li ćemo krenuti putem masovnog turizma ili ćemo krenuti putem kojim sve strategije kažu a to je elitni turizam bez mastodonata i zgrada, a za boljitak svih nas i naše djece. Šaljite svoje prijedloge i primjedbe, bez obzira na struku, spol i dob, izrazite svoje mišljenje.