Na jučerašnoj tribini Pokreta otoka u posjet je došla predsjednica Pokreta Maja Jurišić s francuskim novinarima Le Mondea. Osim zabrinutih mještana i ponekog “turista” koji posjećuje Bol od djetinjstva, prisustvovali su i načelink općine Tihomir Marinković te vijećnici Nataša Paleka Jakšić i Mate Petrić.

Kao i na prošloj tribini bilo je mnogo zabrinutih raznim događanjima, od nastavka radova u sezoni, problema buke koji se ne riješava zadnje desetljeće, nedovoljnom broju komunalnih redara za nadzor sve kaotičnije situacije u mjestu, pogotovo što se tiče gostiju s jedrilica (Sail week), davanja koncesijskih odobrenja svima samo ne Boljanima, te radova na plaži Zlatni rat. Unatoč još puno spomenutih tema jedna je prevladavala – plan izgradnje TUI all inclusive resorta na potezu od Bolera do prvih kuća na šetnici, tj. UPU Borak – Potočine.

Okupljenima se obratila Maja Jurišić iz Pokreta otoka s primjerima devastacije na Šolti, kako ih spriječiti i kako pozvati nadležne na odgovornost. Zaključila je da smo sami sebi najveći neprijatelji, jer se šutke gleda devastiranje naših zajednica od strane lokalnih moćnika, te da novi kapital dolazi i ponaša se na isti način kao i drugi, jer ako mi dopuštamo devastacije u našim mjestima, zašto bi se strani kapital ponašao išta drugačije.

Da se mnogo može učiniti pokazla je svojim primjerom na Šolti gdje je gotovo usamljena djelovala protiv devastacije uzrokovane gospodarsko – političkom “suradnjom”.

Spominjana je izgradnja na Zlatnom ratu koja je još u tijeku i zašto se još radi? Načelnik je prozvan radi davanja novih koncesija istim onima koji su htjeli Zlatni rat za sebe i svoje tvrtke, a ne za Grabov rat i općinu, kao svojevrsne nagrade! Kad se uzme u obzir da na dijelu gdje se radi i gradi na Zlatnom ratu treba biti postavljen veći broj kisoka nego što ih je bilo do sad, a da novi koncesionari ponovno nisu Boljani, sve je jasno!

Na tribini je glavna tema bio plan izgradnje novog TUI resorta na mjestu hotela Borak ali puno većih dimenzija koje obuhvaćaju područje od Bolera (Crvenkapice) do prvih kuća na šetnici prema istoku, i sve do ceste prema Zlatnom ratu na sjevernoj strani.

Mnogi argumenti prisutnih upućeni načelniku Tihomiru Marinkoviću ostali su bez odgovora.

Pošto su mnoge stvari koje su bile navedene kao prednosti takvog projekta u prošlotjednoj javnoj raspravi argumentirano oborene, načelnik je ostao s pitanjem: Kakvu korist stanovnici Bola imaju od takvog projekta? Ovo pitanje je ostalo bez odgovora.

Mnogi zainteresirani su apelirali na načelnika da stane u obranu interesa mještana, a pale su i neke teške riječi, poput onih da su Boljani izdani, i da je načelnik u službi velikog kapitala.

Velika većina se složila da ovakav projekt uvelike utječe na sam turizam Bola za iduća destljeća, te da ni jedna lista nije ništa poput ovog projekta spominjala pred same izbore. Zaključak je da građani trebaju o tako bitnim stvarima odlučivati na lokalnom referendumu.

Pa je tako i navedeno da je za raspisati lokalni referendum potreban zahtjev od 1/3 vijećnika ili 20% potpisa registriranih birača.

Na kraju je vijećnica Nataša Paleka Jakšić zamolila prisutne da dignu ruku ako su za referendum, te su svi prisutni osim načelnika digli ruku.

Na tribini je najavljena još jedna javna rasprava, u petak 29.06.2018, u 20 sati u Teatrinu, na temu plana novog TUI resorta na mjestu hotela Borak. Pozivaju se svi zainteresirani da se pobliže upoznaju s planovima te mogućim posljedicama.

Snimku tribine možete pogledati u nastavku nakon fotografija.