Tekst: Sanja Baković

Kad nas boli noga ili ruka, svi bez problema odlazimo liječniku, tražimo uputnice, idemo na rendgen… Ali kad “boli duša”, malo teže, sve dok “ne dogori”.

Još su uvijek u našem društvu mentalno zdravlje i njegovi problemi promatrani kroz određenu stigmu. No, mentalno zdravlje neodvojivo je od tjelesnog zdravlja i važno je imati svijest o tome. Svjetska zdravstvena organizacija stoga svake godine 10. listopada obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Video koji se danas pojavio na društvenog mreži Facebook na stranici World Health Organization završava porukom “Depresija- razgovarajmo o tome”.

Jučer je u organizaciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) u Zagrebu organiziran okrugli stol na temu mentalnog zdravlja mladih. U Republici Hrvatskoj godišnje se hospitalizira oko 2000 mladih osoba do 18 godina starosti zbog mentalnih poteškoća,
dok su ozbiljni rizični čimbenici pušenje, pijenje alkohola, uživanje marihuane i ovisnost o internetu. Podaci kažu da čak 20% mladih do 18 godina ima probleme u polju mentalnog zdravlja.

Agresija, povlačenje u sebe i različite ovisnosti samo su neki od pokazatelja problema s mentalnim zdravljem kod djece. No, problemi s mentalnim zdravljem i kod djece i kod odraslih zahtijevaju da se razgovara, rasvijetli problem i potraži stručna pomoć od psihologa, obiteljskog doktora, psihijatra, psihoterapeuta…

Mentalno zdravlje je dio cjelovitog zdravlja čovjeka, stoga nije sramota potražiti pomoć kad te “duša boli”!