Tekst: Sanja Baković

U vikendu koji je iza nas u Bolu je radionicu yoge Bowspring održalo dvoje svjetski popularnih učitelja yoge Desi Springer i John Friend. Radionicu su vodili u kampu Kanun, gdje ih je ugostila Smiljana Primorac, koja je također dugogodišnja učiteljica yoge. Zahvaljujući Smiljani, kamp Kanun postaje otočki centar yoge, te Bol osim što je desetljećima omiljen ljubiteljima windsurfinga i tenisa, polako privlači i ljubitelje ove discipline koja već desetljećima osvaja svijet donoseći dobrobiti duhu i tijelu. Na radionici su sudjelovali polaznici koji vježbaju yogu iz Hrvatske i inozemstva.

Desi Springer i John Friend za bolinfo.roni.hr iznijeli su svoje dojmove o Bolu i Hrvatskoj, te ispričali više o radionici koju su vodili u Bolu.

Bolinfo: Kako ste se vas dvoje odlučili svoju radionicu održati u Bolu?

Desi Springer & John Friend: U Hrvatsku su nas pozvale Bowspring učiteljice Smiljana Primorac i Barbara Jukopila. Već smo posjetili Hrvatsku 2014. godine kada smo održali prve radionice u Zagrebu i Dubrovniku. Ovoga puta Smiljana i Barbara predložile su Bol kako bi sudionici mogli uživati u kupanju i prirodnim ljepotama Bola te vježbati jogu na otvorenom, u kontaktu s prirodom.

Bolinfo: Možete li reći što je specifično za yoga stil koji vas dvoje poučavate, što je Bowspring?

Desi Springer & John Friend: Bowspring je joga 21. stoljeća – vježba za um i tijelo koja nam pomaže da se lakše nosimo s modernim stresom. Obuhvaća zdrav način života. Bowspring je dinamična postura za visoku vibraciju, pozitivno razmišljanje i iskreni pogled na nesvijesne obrasce kretanja i percipiranja svijeta. Bowspring nas uči primarnim funkcionalnim pokretima kako bi povratili prirodne zakrivljenosti kralježnice.

Bolinfo: Tko može vježbati Bowspring yoga stil?

Desi Springer & John Friend: Ova vježba je za sve tipove tijela, i za muškarce i žene. Ove godine na radionici su bile same žene. Mislimo da je to zato jer puno muškaraca smatra da je joga rezervirana više za žene. Naš fokus je povećati svjesnost o prednostima Bowspringa kod muškaraca. Pokušali smo objasniti da je Bowspring i za muškarce te da ga svatko može koristiti u svakodnevnom životu – kod hodanja, sjedenja ili bilo koje sportske aktivnosti. Bowspring čini um i tijelo zdravijim i vitalnijim, bez potrebe odlaska u teretanu. Hrvati su jako snažni, i žene i muškarci. Visoki su i imaju jake konstitucije. Vole Bowspring jer mogu koristiti svoju snagu u svoju korist te naučiti kako biti otvoriti tijelo i biti agilniji u pokretu.

Bolinfo: Što vježbanje Bowspring yoga stila donosi pojedincu?

Desi Springer & John Friend:  Oni koji već neko vrijeme vježbaju osjećaju da su zdraviji nego ikad. Osim toga, osjećaju se sretno i zadovoljno. Podučavali smo već u Hrvatskoj, 2014. godine, u Dubrovniku i Zagrebu. Jako smo sretni da smo se vratili u Hrvatsku nakon 4 godine. Neki učitelji joge koje smo počeli podučavati još 2014. godine, vježbaju i podučavaju Bowspring i danas. Sretni smo da Bowspring zajednica u Hrvatskoj raste u Zagrebu, na Braču i u Dubrovniku.

Bolinfo: Kakav vam je dojam o ovom mjestu, o prirodi i okruženju u kojem vodite ovu radionicu?

Desi Springer & John Friend: Hrvatska je prekrasna zemlja s prekrasnim čistim morem i zrakom. Uživali smo u domaćoj hrani i kupanju u čistom moru. Bračke plaže su među najljepšima koje smo vidjeli na svijetu. Nadamo se da ćemo se već sljedeće godine vratiti u Hrvatsku. Volimo vašu zemlju i ljude. Veseli nas pratiti kako Bowspring pomaže Hrvatima da se osjećaju zdravije i sretnije.

Bolinfo: Kako ste doživjeli ljude koje ste do sada sreli u Hrvatskoj?

Desi Springer & John Friend: S obzirom da su snažni i imaju želju biti uspješni, Hrvati su ponosni na način kako rade stvari. Osjetili smo ovih dana koliko je cijeli narod ponosan na svoju nogometnu reprezentaciju i osvojeno drugo mjesto. Iako je momčad izgubila u finalu, svi su se veselili i slavili u cijeloj zemlji, a to puno govori o kulturi.