Tekst: Paula Bolfan | Izvor: Otoci.eu | Foto: euislands.eu

Dvadeset i šest otoka dobit će tehničku i stručnu podršku za prijelaz na ”čistu energiju”, odnosno za provedbu energetske tranzicije otoka usmjerenu na korištenje obnovljivih izvora energija.

Arrecife, 5. studenoga 2018. godine – Tajništvo za otoke pri EU danas je, u sklopu drugog otočnog Foruma, otvorilo Poziv za iskazivanje interesa europskim otocima koji žele dobiti stručnu i tehničku podršku iz Europske unije za planiranje, pripremu ili unaprjeđenje tranzicije usmjerene na čistu energiju. Narednih 18 mjeseci podržat će se do 26 otočnih zajednica diljem Europe u razvoju planova energetske tranzicije. Od preko 2.000 europskih otoka u predselekcijskoj fazi odabrani su pilot projekti – Sifnos iz Grčke, Cresko-lošinjski arhipelag iz Hrvatske i Aransko otočje iz Irske no svi otoci moraju proći službenu proceduru natječaja te potvrditi da upravo kod njih postoji snažna inicijativa lokalne zajednice za daljni razvoj plana energetske tranzicije.

S obzirom na to da će europski donositelji odluka do kraja godine dovršiti pregovore o budućnosti energetskog tržišta Europe, ovaj Poziv za iskazivanje interesa vrlo je važan korak u unapređenju energetske tranzicije lokalnih zajednica.

SURADNJA S RAZLIČITIM OTOČNIM DIONICIMA

Procesom energetske tranzicije upravljat će lokalne zajednice, pri čemu je uloga Tajništva za otoke pružiti pomoć pri pisanju Programa energetske tranzicije ( ‘Clean Energy Transition Agendas’) za 6 europskih otoka. Natječaj otvoren danas namijenjen je otocima koji mogu sagledati energetsku tranziciju jedinstveno kao otok neovisno o broju lokalnih samouprava koje se na njemu nalaze, te se na njega mogu javiti svi europski otoci najkasnije do 15. siječnja 2019. godine.

Drugi poziv, za ostalih 20 otoka, započet će početkom 2019. godine, a bit će upućen onim otočnim zajednicama koje će tražiti tehničku pomoć pri pojedinačnim projektima, ne nužno za sveobuhvatni program energetske tranzicije .

Tajništvo će također uspostaviti tzv. “helpdesk” (ured za podršku) kako bi pružio informativnu potporu, uspostavio temelje za izgradnju otočnih kapaciteta te omogućio umrežavanje otočnih dionika. Tajništvo u narednom periodu neće pružati izravnu financijsku potporu otočnim dionicima, ali im, sukladno potrebama, može pružiti savjetodavnu podršku oko izrade modela financiranja i detektiranja izvora istih .

POZIV JE OTVOREN NA 2. OTOČNOM FORUMU

Danas je na otoku Lanzaroteu u Španjolskoj održan 2. otočni forum na kojem je ravnatelj Europske komisije za energetiku Dominique Ristori izjavio: “Inicijativa Čista energija za EU otoke dosegla je svoj prvi cilj. Današnje pokretanje prvog Poziva za iskazivanje interesa otočnim zajednicama koje žele potporu, EU je jasno dala poruku da je prijelaz prema čistoj energiji neizbježan. Zbog specifične lokacije, mnogi naši otoci koriste skupe energetske izvore bazirane na nafti, što znači da su još uvijek ovisni o skupom uvozu fosilnih goriva. To se može promijeniti implementacijom sustava obnovljivih izvora energije, rješenjima energetske učinkovitost i inovativnim tehnologijama. U idućih 18 mjeseci europski otoci moći će zatražiti i dobiti podršku kojom će im Tajništvo za otoke pomoći da postanu energetski samoodrživi te ih potaknuti na usvajanje najboljih čistih tehnologija koja su trenutno dostupna na tržištu”.

Tranzicija europskih otoka ka čistoj energiji dobiva politički zamah na razini EU-a u posljednjih nekoliko godina, među zaslužnima je i naš Zastupnik u Europskom parlamentu g. Tonino Picula. Potpisivanje “Političke deklaracije o čistoj energiji za EU otoke” u svibnju 2017. formaliziralo je političko opredjeljenje država članica, a ubrzo nakon toga dopunjeno je od strane Europske komisije pokretanjem inicijative Čista energija za EU otoke.