Jutros u 5 sati i 33 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom 30-ak km istočno od Knina u susjednoj BIH. Magnituda potresa iznosila je 4.5 prema Richteru. Intenzitet u epicentru izračunat na temelju magnitude potresa iznosio je VI stupnjeva prema Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvici.

– izvijestili su iz Seizmološke službe.

Bacalo mi je stvari s polica, strašan osjećaj” Potres ovakve jačine mogao je uzrokovati manje štete oko epicentra no svakako je izazvao veliku uznemirenost stanovništva diljem Dalmacije i južne BiH. Kijevo, Maovce, Podosoje i još neka mjesta u Zagori ostala su bez struje nakon potres.

Potres se osjetio duž Dalmacije pa su nam se tako javili čitatelji iz Šibenika, Hrvaca, Splita, Omiša, Makarske. Jedna naša čitateljica iz Splita je napisala “popadalo mi sve s polica, strašan osjećaj”, a slična iskustva su imali i drugi njeni sugrađani.

Potresi 30.8.2018

“Probudilo me, krevet mi je plesao”, “Malo jača trešnja trajala je prvih 7-8 sekundi, a onda se lagano smirivalo sljedećih 10-tak sekundi. Nakon 15 minuta osjetilo se još jedno lagano podrhtavanje u trajanju od par sekundi”, “Kratko ali užasno!”, “Mene je ljuljalo u krevetu i pas je počeo lajati (okolica Knina) i poslije sam još dva osjetio” – samo su neki od komentara stanovnika s područja Dalmacije. Većinu je potres probudio, a prije trešnje čuli su kotrljajući zvuk nalik grmljavini.

Nešto kasnije, u 5.45 sati novi potres je pogodio isto područje, ovaj put magnitude 3.1 prema Richteru na dubini od 5 kilometara, a niti 6 minuta poslije, u 5:51 sati zatresao je i treći, 3.3 prema Richteru na dubini od 2 kilometra.