Već dugo pišemo o defibrilatorima i objavljujemo dopise prvenstveno doktora Nikše Šimetovića, inicijatora priče o Mreži defibtilatora u Bolu.

Sve detalje možete pročitati u prethodnim člancima ovdje:

Danas su u Bol dopremljeni dugo čekani defibrilatori odnosno AVD uređaji.

Podsjetimo – Automatski vanjski defibrilator (AVD) je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem.

Općina Bol kupila je tri takva uređaja – jedan za istok Bola – Hotel Sveti Križ / Martinica, jedan za centar mjesta – Dom kulture / Centar za kulturu Bol , a jedan je predviđen na autobusnoj postaji Bol – Info punkt agencije Fetiva. Još su tri uređaja predana naručiteljima i to jedan Hotelu Bretanida, Turističkoj zajednici za ured TZO Bol te Grabovom ratu za plažu Zlatni rat.

Prva je faza Mreže difibrilatora ukljičivala i osnovnu obuka za rukovanje uređajem kao i osnove prve pomoći, i to za početak danas samo za prijavljene članove iz ustanova naručitelja ili suradnike te za Hotel Bretanide po njihovoj narudžbi. Već su u pripremi edukacije za sve zaineresirane kao i za sve djelatnike u blizini navedenih uređaja, a koje će se održati u Domu kulture na jesen. Današnju su edukaciju u Domu kulturu odradili djelatnici TZO Bol, Centra za kulturu Bol, općinski predstavnik te Boško Botica kao službeni spasilac na plaži. Obuku je vodila ovlaštena doktorica iz tvrtke dobavljača uređaja Pulsus Centar d.o.o. te njene kolege. Radi se o edukaciji sukladno pravilniku o uvjetima za provođenje programa javno dostupne rane defibrilacije.

Upravo za vrijeme edukacije, javljeno je da je na Velom mostu pozlilo osobi i da je potrebna pomoć i defibrilator.

Doktorica je otrčala s obuke, a otpakirao se i novi uređaj.

Na mjestu događanja već su bili i vatrogasci i hitna pomoć i dotad jedini defibrilator u Bolu, onaj od DVD-a Bol. Pritekli su u pomoć najprije i prolaznici te doktorica koja se slučajno tamo zatekla, a zatim i sestra i doktorica iz naše ambulante. Gospodinu se ipak nije moglo pomoći i ova priča nažalost nema lijepi završetak. Ona nam ipak može pomoći za nove priče i možda bolju pripremu da sve nadolazeće ipak imaju drugačiji kraj.

Kažu nam neslužbeno da za ovaj slučaj i nije bilo spasa, ali za takve zaključke trebamo više informacija i pripremljenu priču, a to ipak nije tema ovoga članka.

Možda je ovaj slučajni spoj hitne intervencije sa smrtnim ishodom i istovremene edukacije o pružanju prve pomoći s tek pristiglim defibrilatorima samo upozorenje i opomena za nove hitne slučajeve. Iako nam je rečeno da po pravilima hitne službe mrtvo tijelo mora ostati sat vremena na mjestu gdje je osoba preminula, svima nam je bilo užasno i nehumano gledati prekriveno tijelo na zidiću kraj plaže gdje se kupaju djeca i prolaze gosti. Svi su u ovoj priči ipak brzo intervenirali.

BOLinfo.hr će za novi članak provjeriti pravila i postupak kod smrtnih slučajeva i ovakvih situacija.

Nama svima ostaje da se zajedno pobrinemo da Mreža defibrilatora ne ostane na prvoj fazi, da se na sljedećim edukacijama uključe svi mještani i da zajedno budemo spremni da nam što više priča ipak ima sretan završetak.