U petak 18. svibnja održana je 6. sjednica Vijeća Općine Bol.

Na sjednici su bili prisutni svi vijećnici, načelnik, donačelnik, Josip Bačić za izlaganje o prijedlogu novog Zakona o pomorskom dobru, te Mirko Perić za izlaganje o završnom računu tvrtke Grabov rat.

Prijedlog predsjednika vijeća: skinuti točku dnevnog reda o završnom računu DVD Bol, dok se predlaže uvrštenje točke ispravak grafičkog dijela UPU Podbarje.

Vijećnici su jednoglasno usvojili dnevni red.

Također su usvojeni zapisnici s prošlih sjednica. Zapisnik sa 4. sjednice sa 7 glasova „Za“ i 4 glas „Protiv“, zapisnik sa 5. sjednice sa 9 glasova „Za“ i 2 „Suzdržana glasa“.

Izvješće načelnika:

Na plaži Zlatni rat je u tijeku priprema instalacija za nove kioske (17 kioska), koji će zamijeniti postojeće. Predviđa se da će biti postavljeni i u funkciji do druge polovine lipnja.

Dječje igralište kod Doma za starije bi trebalo biti dovršeno i u funkciji do kraja svibnja.

Renovacija i radovi na vrtiću odgađaju se za jesen jer se građevinari koji su dobili natječaj još nisu javili za dogovor o početku radova i potpisivanje ugovora.

Uskoro će očekuje izvještaj IGH koje je obavljao ispitivanje tla na Velom mostu i kod benzinske crpke, pa bi se pristupilo projektiranju.

Na Vidovoj gori ipak se ove sezone neće realizirati otvaranje ugostiteljskog objekta, te se neće moći dobiti nikakva usluga.

Od ponedjeljka će komunalni redar obići gradilišta i podsjetiti građevinare na skori početak zabrane građevinskih radova.

UPU je pri samom kraju i trebao bi biti gotov do kraja mjeseca.

Okoliš i fasada novog hotela „Vitar“ bi do kraja mjeseca trebali biti uređeni, i također bi se do 1. lipnja uredio i parking iznad rotora.

Konzervatori su poslali prijedlog uređenja stepeništa na Loži, od ureda TZ prema crkvici Sv. Ante, i na jesen su predviđeni radovi.

Od petka (25. svibnja) će biti stavljen na javni uvid projekt novog hotela „Borak“ (u trajanju 30 dana), te će se održati prezentacija projekta od strane projektanta za javnost.

Regulacija prometa u centru i na plaži Zlatni rat kreće početkom idućeg tjedna i u potpunoj funkciji će biti počevši sa 1. lipnja. Izrađen je i program za evidenciju prekršitelja u prometu, pa će prometni redar nakon prve opomene krenuti sa pisanjem kazni prekršiteljima.

Pitanja vijećnika

Mate Petrić:

– zapadni zid novog igrališta kraj Doma za starije sada će izgledati neugledno s obzirom da je sve ostalo novo, također bi trebalo staviti rukohvat za starije osobe.

-dva suha bora na vidikovcu.

– krojeve skaline – propadaju, može li se to sanirati?

– što je sa vodom koja iz hotela Bretanide istječe u potok na Potočine?

Odgovor načelnika: Vidjet će se sa građevinarima da se i taj zid uredi, i slažem se s idejom rukohvata, te će se i to nastojati napraviti.

Borovi na vidikovcu- u nadležnosti Hrvatskih Cesta, ali ćemo se dogovoriti da naše komunalno poduzeće to sanira.

Krojeve skaline – znam za situaciju, vidjet ćemo kako i što s njima napraviti nakon sezone.

Odgovor Ivice Šćepanovića: Iz te cijevi (na Potočine) ističe samo oborinska voda.

Tonči Buljan:

– primjećujem da se vrši betoniranje više makadamskih putova, po kojim prioritetima se to radi?

-put oko Marinera, zatvaranje ulice?

Odgovor načelnika: Prioritet je po zahtjevima građana i prometnosti pravca, to se radi na način da Općina financira materijal, a građani sami uglavnom odrade betoniranje.

Put oko Marinera- nije moguće napraviti kružni tok zbog visinske razlike, postavit će se rampa kod kuće Šarića dok se ispred Marinera radi trg po projektu, zbog pješaka, a i zbog djece u školi na Rudini.

Tonči Kukoč :

– što će biti s autima kućanstava na Rudini kad se zatvori promet?

Odgovor načelnika: Svatko tko ima parking ili garažu na svom zemljištu dobit će pravo pristupa, ostali neće imati to pravo.

Nataša Paleka Jakšić:

– meni se čini da se time stvaraju problemi, a ne rješavaju.

Sani Bodlović

– Zar stvarno neće biti ništa na Vidovoj Gori ni ove sezone?

Odgovor načelnika: Zbog nemogućnosti angažiranja građevinara da se urede sanitarni čvorovi, neće biti ništa od najjednostavnijih ugostiteljskih usluga, održavat će se čistoća, ali to je sve.

Tonči Buljan

– predlažem da se barem maknu table za restoran na Vidovoj gori.

Tonči Kukoč:

– što je sa Kućom u kući, gosti šetaju tamo, a zatvoreno je i dalje?

Odgovor načelnika: Zatraženo je da vlasnici pošalju ponudu općini za otkup.

Katarina Marčić:

– U ugovoru za projekt „Logopedi bez granica“ cijena je po satu, a radi se po 30 minuta. Plaćaju li roditelji po satu ili pola sata?

Odgovor načelnika: Pravnica će provjeriti informaciju, možda je sat logopeda samo 30 minuta?

Katarina Marčić:

– radno pravo u vrtiću, priča se da je jedna zaposlenica dobila otkaz jer se ne može više produljivati ugovor na određeno vrijeme, zašto se ne zaposli za stalno?

Odgovor Svjetlane Baković: Nije dan otkaz, već nije produžen ugovor na određeno vrijeme. Trenutno nema potrebe za dodatnim radnicima.

Katarina Marčić:

– Molim pisanim putem odgovor koliko koja teta odrađuje sati i koliko djece ima na skrbi.

Stipe Karmelić:

– samo informacija da je u vrtiću upisano 107 djece, a trenutno zadnjih dana na dnevnoj bazi vrtić pohađa između 50 i 85 djece.

Ivica Šćepanović:

– Što je sa novim grobljem?

Odgovor načelnika: U projektiranju je, problem je čestica zemlje koja treba biti cijepana i na to se čeka. Sve bi trebalo biti pripremljeno da radovi krenu na jesen 2019. godine.

Katarina Marčić:

– Koji je način predlaganja i izbora članova školskih savjeta?

Odgovor Matka Bakovića: Predsjednik HDZ- a predlaže županu članove koje on izabire.

Milan Škrbić:

– Hoće li povećanje kapaciteta hotela „Borak“ značiti prekapacitiranje Bola, trenutno u špici sezone u Bolu boravi 15.000 gostiju dnevno?

Odgovor načelnika: Smatram da novi hotel neće ugroziti prostor ukoliko se bude poštovalo ono što je planirano.

Mate Petrić:

– Novo groblje? Na jesen 2019. godine gradnja? Zašto?

Odgovor načelnika:  Može i prije ako se pravno riješi cijepanje parcele.

Nataša Paleka Jakšić:

-Kada će tvrtka Micheli Tomić dati cijene za skupljanje otpada po novom režimu za reciklažu?

Odgovor načelnika: Očekuje se krajem rujna, rok za početak provedbe je 1. studenog 2018. godine.

Marjan Marjanović:

– Betoniralo se put Uz Šilovac, tamo na dnu prema Girgi je stara taložnica, bilo bi dobro da se sačuva kada se tamo bude uređivalo. Također bi bilo dobro urediti i označiti objekte mostić iza plaže Zlatni rat preko potoka i staru gustirnu u Podbarje.

Odgovor načelnika: Za sada će se taložnica konzervirati, vidjet ćemo što se da napraviti po pitanju zaštite i označavanja sa TZO Bol. Izrađena je oko 1899. godine.