U šumici na Zlatnom ratu pile se samo stara stabla koja predstavljaju opasnost

Nakon anonimne dojave naših čitatelja o posječenim i za sječu označenim stablima u šumici na plaži Zlatni rat, te fotografijama koje su pristigle uz dojavu, 27. lipnja portal bolinfo.roni.hr objavio je tekst i fotografije pod naslovom “Nestaju borovi na Zlatnom ratu?

Nastavljamo s ovom pričom nakon što smo dobili odgovor i od bolskog direktora komunalnog poduzeća “Grabov rat d.o.o.” gospodina Mirka Perića.

Gospodin Perić izrazio je nezadovoljstvo što je spomenuta vijest tj, dojava čitatelja objavljena prije nego li je “Grabov rat d.o.o.” poslao službeni odgovor, no ponekad dojave čitatelja koristimo samo kao uvod u problematiziranje određene teme, nipošto da bismo izbjegli ili obezvrijedili odgovor druge strane. Portal bolinfo.roni.hr prostor je medijske slobode u kojem slijedeći pravila novinarske struke nastojimo temama i problemima pristupiti s različitih strana te uvažiti sva viđenja, a sve u svrhu istinitog izvještavanja.

Stoga odgovore gospodina Perića, uz fotografije stabala koja su se sama srušila uslijed bure i nevremena, objavljujemo u cijelosti.

bolinfo.hr postavio je tri pitanja: je li točno da su se u šumici na plaži Zlatni rat sjekla stabla; je li točno da se planira u šumici na plaži Zlatni rat sjeći stabla; te ukoliko je odgovor pozitivan, s kojom svrhom su se i ako će, stabla biti posječena.

 

Odgovor direktora “Grabovog rata d.o.o.” gospodina Mirka Perića:

Mogu komentirati samo period u zadnje četiri godine. Sve aktivnosti u periodu unatrag četiri godine koje su poduzimane na temu „sječe“ borova na plaži Zlatni rat su koordinirane, komunicirane i dokumentirane kod ustanove koja brine o tome.

Ako se želi cjelovito i objektivno sagledati ukupnost i stanje borova na plaži Zlatni rat, trebalo bi prije vidjeti realno stanje i sliku svakog pojedinog bora, sagledati stanje unatrag više godina (ne samo jedan slučaj ili fragmentarno dva tri bora ) konzultirati struku, nadležne ustanove i  institucije koje po Zakonu brinu ili bi morale brinuti, i na kraju korisnika prostora, poštuje li i provodi li naputke i odredbe, stručnih službi. Naglašavati, isticati ogoljeni prostor u sredini, između objekta, pokazujući sliku stanja i to povezivati sa „ sječom“  borova je jako sugestivno „ vidite sliku koliko je toga posječeno “.  Djeluje mi tendenciozno.
Nije dvojbeno kako postoji ogoljeni prostor, koji  nije eto nastao pukom sječom iz nečijeg interesa. Borovi stare i ruše sami od sebe i ugrožavaju sigurnost (struka kaže: „ gusto i davno sađeno, tlo je plitko i rastresito, borovi se izvili previsoko i iza svake obilne kiše kad zapuše snažnije vjetar sruši se određeni broj borova). Nije mi namjera osporavati, naprotiv dopuštam mogućnost da je mnogo prije netko bez znanja i suglasnosti nešto uklonio. Ne u razmjerima kako slika sugerira. Prije da se radi ili je li bio slučaj o sanaciji, bilo da su borovi ranije sami pali pod utjecajem vremenskih prilika ( čit. neprilika ) ili su prijetili da nekoga ugroze.

Kako gledati na tu činjenicu, koja se opet ponovila i garantirano će ponavljati u budućem periodu (zorno prikazuje slika 1. ). Dovoljan je letimičan pogled na položaj i nagnutost postojećih borova, bit će jasno kako će se proces nastaviti. Koliko god nam se to činilo dalekim, željeli mi to ili ne, trend će se sigurno nastaviti. To je prava istina, osim ako to ne želimo vidjeti iz nekog drugog razloga….Da je tome tako, govori sljedeće slike, nakon ove zadnje obilne kiše i vjetra ( bor pokrio cijelu terasu Grabovog rata. Rano jutro, srećom nitko nije stradao. Jesmo li mi to htjeli i željeli?! Nismo.  Što smo učinili? Obavijestili nadležnu instituciju pozvali da dođe i konstatirali stanje. Eto smo ga u konačnici jednostavno ispilili ( ili smo ga trebali ostaviti ?? ). Nema planirane sječe, ne ide se u pripremu zimnice . Okolnosti nalažu od situacije do situacije. Sličnih situacija je bilo i prije, bilo da su oštećena stabla pala pod utjecajem vremena  ili su toliko nagnuta da predstavljali ugrozu. U ovom konkretnom slučaju visina stabla i vrijeme je učinilo svoje, iako je stablo bio zdravo. Imali smo i lijepu prirodnu hladovinu. Općina Bol, kao nositelj koncesijskog odobrenja pristupila je uređenju plaže Zlatni rat. Javnim natječajem angažirala renomiranu projektni biro koji je izradio cjelovit projekt plaže Zlatni rat. Pokrenula procedure i postupke u ishođenju potrebitih suglasnosti. Kao izvoditelje, zemljanih i manjih zidarskih radova, angažirala je između ostaloga i  „Grabov rat“ d.o.o. Pri  finalizaciji i implementaciji projekta postavljanja montažnih objekata, radi se o specifičnom i limitiranom prostoru, uočeno je kako bi određeni bor mogao zasmetati u konačnoj realizaciji projekta. Radi navedenog i nastale situacije, podnesen zahtjev i zatražena  suglasnost nadređene ustanove.

Napominjemo, kako pri realizaciji ovog projekta nije unaprijed ništa pilano – sječeno, prije nego se o tome obavijestila nadležna ustanova i/ili  dobila određena suglasnost. Tako se radi i radilo zadnjih godina.
Nadam se kako sam uspio pojasniti poziciju, ulogu društva „ Grabov rat“ te odgovoriti na sva postavljena pitanja.

Cijelo pismo sa fotografijama u nastavku:

[responsive-flipbook id=”borovi_u_šumici_na_zlatnom_ratu:_odgovor_mirko_perić”]