Tekst: Sanja Baković

Živjeti na otoku izazovno je na puno razina: nedostupnija zdravstvena zaštita, za sve ozbiljnije nabave treba otići na kopno…no, razina džepa ipak je najizazovnija.

Razumljivo je da su robe i proizvodi na otoku skuplji zbog troškova transporta i ostalih troškova koje trgovci imaju. Ali “ča je preveć slono, ni ni maški drogo”.

Za potrebe ovog članka provjerili smo cijene voća i povrća na poznatoj tržnici Dolac u centru  Zagreba u petak ujutro, kao i cijene istog voća i povrća na bolskom pazaru i u trgovini Konzum. U Bolu su neke cijene mrvicu pale od konca lipnja (kada je kilo lubenice na pazaru bilo 16 kuna), no još uvijek su neke cijene od 200% do 300% skuplje (pa i više). Na bolskom pazaru samo jedan od tri štanda sa voćem i povrćem ima istaknute cijene.

Je li baš cijena transporta na otok tolika da voće i povrće mora biti tako drastično skuplje nego u glavnom gradu Hrvatske, nismo sigurni. Sve ćemo mi to platit, turisti nadasve, al kako je “našem čoviku”, i kako to podnosi njegov džep, nitko više i ne razmišlja, vodeći se starim podaničkim principom “plati i šuti”.

 

Cijene voća i povrća

Zagreb - DolacBol - PazarBol - Konzum
Trešnje11,99 kn35-40 kn-
Lubenica6 kn6-8 kn2,99 kn
Breskve / Nektarine7,99 kn20-25 kn14,99 kn
Tikvice5 kn10 kn5,99 kn