U Bol se već vratila, a ovih dana se i ponovno postavlja kamena skulptura djevojčice – kupačice,  svima poznata kao “Mala Mare” , a koja je u svom kratkom postojanju uz more i šetnicu postala zaštitni znak na Benačici.

Bila je smještena na prvom mostu, gdje je sada rampa za invalide, dok je vandali nakon višekratnog uništavanja ipak nisu uništili do te mjere da se više nije mogla “popraviti”.

Splitski kipar i likovni umjetnik Robert Jozić koji je model za “Malu Maru” napravio baš u Bolu i to na kiparskoj koloniji 2010. godine, izradio je po narudžbi Općine Bol novu skulpturu, pa  “Mala Mare”  uskoro opet stiže na bolsku plažu, ovaj put na susjedni mostić na početku šetnice.

Roberta Jozića pitali smo o novoj odnosno  staroj skulpturi:

Skulptura je rađena po starom modelu, ali budući da nije odljev stare skulpture, možda neće biti baš identična.

Ovog je puta  izrađena od nešto otpornijeg kamena i mogu reći da je čak razrađenija.

“Mala Mare” simbolizira djevojčicu i prvo kupanje djeteta koji proživljava osjećaje povezane s prvim kupanjem; simbolizira ljeto, početak i kraj ljeta…

Ima napetu, bublastu formu –  ispričao nam je autor skulpture.

“Mala Mare” je mještanima i turistima pričinjala radost i izazivala simpatije pa se mnogi vesele da se  vraća na Benačicu.

Manje veseli  to što je netko iz neobjašnjivog razloga imao potrebu uništavati je, kidati glavu i bacati je u more.

Nadamo se da će “Mala Mare” u novom dolasku u Bol i trajno ostati ovdje te da neće biti pokušaja uništavanja.

Vandalima koji su uništili staru skulpturu ostaje da preispitaju svoju savjest i smisao uništavanja umjetničkog djela u koje je netko uložio svoju kreativnu energiju, a netko je na koncu skulpturu i platio.

Tko ne može ništa stvoriti, neka barem ne uništava ono što su stvorili drugi.