Tradicijska bračka gastronomska manifestacija, a ovogodišnja  “7. smotra sirnica otoka Brača”, održat će se  na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja  2019. u Supetru na terasi hotela “OSAM” s početkom u 11 sati u organizaciji Narodne knjižnice Sutivan i Turističke zajednice Grada Supetra.

Manifestaciju je  2011. pokrenula Narodna knjižnica Sutivan s idejom da se održava svake godine u drugom bračkom mjestu tako da su domaćini Smotre do sada bili: Sutivan, Nerežišća, Škrip, Selca, Bol, Postira i ove godine Supetar.

Bol je na smotri sudjelovao svake godine s nekoliko pinci naših sumještanki uz koordinaciju Centra za kulturu Bol, a 2016. smo bili domaćini 5. smotre sirnica otoka Brača u Domu kulture.

Ako netko iz Bola želi otići na manifestaciju ili poslati svoju pincu na natjecanje, neka se javi u Czk Bol, info 099 316 1468.

Dosad nas je najviše puta predstavljala učiteljica Meri Biliš, a uz nju su pince  najviše puta radili Fani Katić i Gita Marinković.

Još neka pinca ili neki mještanin i ove godine bili bi uistinu dobrodošli.

Domaćini pozivaju sve vas čuvare i ljubitelje kulinarske tradicije otoka Brača (restorane, hotele, udruge, slastičare i kuhare, obitelji) da donesu svoje sirnice / pince na natjecanje i da se pridruže i ove godine u ugodnom druženju uz kulturno-zabavni program koji organizira domaćin Turistička zajednica Grada Supetra  i prigodnu degustaciju sirnica nakon završetka ocjenjivanja.

Cilj događanja je okupiti uzorke sirnica (pinci) iz što više bračkih mjesta kako bi utvrdili koliko su očuvane gastronomske tradicije otoka u pripremi omiljenih uskrsnih kolača i druženje uz razmjenu iskustava, recepata, savjeta i ideja. Mjesto s najvišim brojem bodova među prijavljenim sirnicama osvaja laskavu titulu “Čuvara kulinarske tradicije otoka Brača” za tekuću godinu.

Manifestacija svojim karakterom opravdava uvrštenje otoka Brača i Hvara na UNESCO-vu  Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta pod imenom “Mediteranska prehrana”.

Dobro došli!

Na poveznici pogledajte uspomene sa Smotre sirnica u Bolu.

 

7. smotra sirnica otoka Brača