Loš odaziv Boljana – ipak konstruktivna rasprava sudionika i izlagača s nadom u rješenje brojnih problema

U ponedjeljak 7. listopada 2019. u bolskom kinu održana je najavljena tribina i radionica o gospodarenju otpadom na području općine Bol. Na tribini je u ime domaćina pozdravio i na pitanja odgovarao Tihomir Marinković, načelnik općine Bol, a najviše je govorio i najpozvaniji za navedenu temu – Zoran Marinelić, direktor tvrke Michieli Tomić d.o.o.. Izlaganje je imala i  Nela Kovačević iz udruge za zaštitu potrošača Dalmatinski potrošač te odgovorna u ime projekta Zeleni Brač Dijana Šćepanović iz Poduzetničkog centra Aktiva.

Sudionici su predstavili projekt edukacije o gospodarenju otpadom, načine gospodarenja otpadom na području Bola i Murvice te su najduže odgovarali na konkretna pitanja zainteresiranih mještana kojih je bilo svega 40, ali su aktivnim sudjelovanjem i interesom ispunili svrhu tribine i pokušali zajedno s izlagačima ponuditi rješenja određenih problema na području Općine Bol.

Predstavnica udruge Dalmatinski potrošač koja provodi projekt “Obračun i selekcija otpada na srednje-dalmatinskim otocima” (projekt financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta) pokušala je mještanima prezentacijom i odgovorima pomoći u boljem razumijevanju potrošačkih prava, naglasivši da udruga nudi i stalnu pomoć pri rješavanju konkretnih upita potrošača koji se odnose na kršenje njihovih prava od strane trgovaca i davatelja javnih usluga.

Dosadašnje dvije provedene tribine, u Supetru i Postirima, pokazale su da ova tema jako zanima otočane, koji su došli spremni s vrlo specifičnim pitanjima kako bi se informirali o novom sustavu.

Bolska tribina pokazala je ipak našu premalu zainteresiranost i nespremnost na aktivno sudjelovanje i raspravu oko uistinu važne teme.

Čestitke onima koji su sudjelovali i hvala izlagačima.

Pitanja i dogovore pripremit ćemo u posebnom članku.

Tribine se provode u sklopu projekta “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču”, koji zajednički provode Grad Supetar i sve bračke općine, a financira Europska Unija putem Kohezijskog fonda.