Kako smo prethodno i najavili, na inicijativu mještana Bola, a u dogovoru s obitelji pokojnog Ante Radića i uz pomoć sponzora posebno Općine Bol, a zatim i Centra za kulturu Bol te mještana Bola, na Mjesnom groblju u Bolu u 19.30 sati  postavila se u utorak 2. srpnja 2019. spomen ploča Anti Radiću uz kratko prisjećanje na njegov  život i djelo.

Zajednička inicijativa mještana i lokalne vlasti  mala je simbolika zajedničke zahvalnosti Bola Anti Radiću iako se spomen ploča  postavlja 79 godina nakon njegove smrti. Postavljenje se dogodilo u prisustvu obitelji i mještana Bola, uz pozdravni govor Siniše Soljačića kao inicijatora akcije  te uz blagoslov dominikanca patera Pere

Na groblju je pročitan i tekst o životu bolskog zaslužnog načelnika, a koji donosimo u nastavku. Tekst na samoj ploči je iz vremena njegove smrti,a čekao je 79 godina da ugleda svjetlo dana.

Ante Radić (1855. – 1940.) bio je načelnik Bola koji je mjesto zadužio svime što je dao izgraditi za vrijeme svog upravljanja. 

Mnoge važne kulturne i vitalne točke Bola koje danas niti ne zamjećujemo već ih uzimamo zdravo za gotovo kao da su oduvijek tu, u funkcionalnosti i vizuri mjesta, zasluga su upravo angažiranosti i zalaganja Ante Radića. 

Za vrijeme njegovog upravljanja Bolom na dužnosti općinskog načelnika na koju je stupio 1883. godine, ostvaren je prvi urbanistički plan Bola. Već 1884. godine izgrađena je Loža, objekt koji dominira u centru mjesta, a luci daje posebni pečat i prepoznatljivost. Radićevom zaslugom sagrađena je i zgrada„Hrvatske čitaonice“ (današnja zgrada Doma kulture) koja je završena i svečano predana na upotrebu 1914. godine.

Prva čitaonica u kući obitelji Niseteo (današnja zgrada iznad ribarnice) sagrađena je 1897. godine također po nacrtu Ante Radića. Na Rudini 1902. godine izgrađena velebna zgrada u čijem je donjem dijelu napravljen vinski podrum, a na katu mjesna škola. Uz prostorije škole bio je stan za učitelje, a također i općinski ured.

Cesta iz Bola do Gornjeg Humca završena je 1911. godine, a izgrađena je osobnim zalaganjem gospodina Radića koji je u to vrijeme bio narodni zastupnik u Dalmatinskom saboru.

Bila je to najskuplja cesta koja se u to vrijeme gradila u Dalmaciji. Cijena joj je bila 39.515.000 austrijskih kruna. Izlaz ceste bio je usmjeren prema zapadu te je na taj način proširen i uređen zapadni dio bolske obale od škole do predjela Benačica.  Za vrijeme mandata Ante Radića uređeni su predjeli Rudina i Studenac te je centar mjesta dobio lijepi središnji trg sa izvorom „žive“ vode. Također je potpuno uređen dio sadašnje Pijace i riva. Dnevna parobrodska pruga koja je povezivala Bol sa Splitom, Jelsom, Supetrom i Postirima uspostavljena je 1890. godine. Dva puta tjedno u Bol je pristajao parobrod na relaciji Korčula-Trst-Korčula. Parobrod „Hvar“ koji je održavao  liniju na relaciji od Splita do Metkovića pristajao je u bolsku luku jednom tjedno. Radićevom zaslugom je 1902. godine napravljena tvornica za preradu ribe u vlasništvu obitelji  „Mardešić“ s Visa.  Važan infrastrukturni potez bila je i gradnja dva vodotoka (potoka) koji su trajno zaštitili Bol od velikih bujica uzrokovanih obilnim kišama. Prema pisanju autora Dasena Vrsalovića, a prema tekstu “Narodnog lista”, na izborima 1883. godine u Bolu je za općinskog tajnika bio izabran mladi Ante Radić, “dobar i vješt hrvatskom jeziku”, a “Bol više nije stari autonomaški centar, on se potpuno oslobodio i s ponosom razvio stijeg hrvatstva”.