Izvor: N1 | Foto: Screenshot N1

U zemlji koja rado subvencionira i što treba i što ne treba i gdje često nije u potpunosti jasno tko subvencije prima i na što ih troši, djeca s otoka s invaliditetom koja na terapije moraju trajektom, svoja putovanja plaćaju kao i svi drugi. Na Braču je 53 takve djece, a jedan od njih je i 17-godišnji Mihovil.

Mihovil na terapije u Split sada putuje dva puta tjedno, dok je prije to činio i češće. Kao dijete s teškoćama u razvoju ima pravo na 75% popusta na Jadrolinijine trajektne karte, no tek četiri puta godišnje.

To iskoristi u dva tjedna pa ostatak godine plaća punu cijenu karte.

“Troškovi na mjesečnoj bazi su jako visoki. Jedno 160 kn u prosjeku bila povratna karta za automobil, a da ne govorimo vremenski da bi to bilo ustvari cijeli dan.”, kaže Maja Bonačić-Proti, Mihovilova majka i predsjednica Udruge Brački pupoljci.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju, okupljeni u udrugu Brački pupoljci, traže zato izmjene članka zakona koji bi otočkoj djeci s poteškoćama omogućio besplatan prijevoz.

“Jedna tuga u stvari kolika je ta borba da biste vi omogućili relativno normalan život svome djetetu koji mora pod ovim suncem naći svoje mjesto kao i svaka druga zdrava osoba.” kaže Maja Bonačić-Proti.

Njihovu inicijativu podržale su i sve jedinice lokalne samouprave na Braču, bez obzira na stranačku pripadnost, a podršku im daju i s Hvara, Visa i Šolte.

“Obrazloženje nadležnog ministarstva gdje stoji da otočani i ovako imaju previše povlastica ja mislim da je to jedno sramotno obrazloženje. Mislim da je došao trenutak da se to izmijeni, da ne možemo čekati izmjene čitavog zakona”, kaže Ivana Marković, gradonačelnica Supetra iz redova SDP-a.

Izmjenu članka u zakonu tražio je i njezin stranački kolega Arsen Bauk. Njegov prijedlog izmjene Odbor za pomorstvo i promet već je odbacio sa 6 glasova protiv i 5 za, protiv su bili članovi vladajuće koalicije. Bauk najavljuje razgovore sa saborskom zastupnicom Mosta Ines Strenjomda se prijedlog izmjena zakona stavi na Odbor za zdravstvo.

Otočani već više od deset godina čekaju, uz obećanje da će pravo na besplatan trajekt ostvariti kroz cjelovitu izmjenu zakona. Dok se politika dogovara, djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima gomilaju se problemi i financijski troškovi.