Izvor: Dalmacija Danas | Foto: DHMZ

Ako ste mislili da je za nama najhladniji svibanj ikada, službeni podaci DHMZ-a iz Splita će vas razuvjeriti. Istina, svibanj 2019. bio je hladan i vrlo kišovit, no čak četiri svibnja posljednjih 50 godina bila su hladnija od netom završenog. Prosječna mjesečna temperatura svibnja iznosila je 16,3°C, a najhladniji svibanj do sada bio je onaj iz 1991. kada mu je prosječna temperatura bila 15,4°C. Hladnije je još bilo 1980. (15,9), 1978. (16,1), i 1987. (16,2).

U Bolu je tijekom svibnja ove godine palo 133,80 litara kiše, dok je prošle godine u istom razdoblju palo 59,80 litara.

Možda zvuči nevjerojatno, ali u novom tjednu neće biti ni ciklona, ni fronti sa sjevera. Povremeni popodnevni pljuskovi uglavnom su mogući još danas, a onda nas očekuje sve stabilnije, u dane vikenda i osjetno toplije vrijeme.

Danas će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Popodne će biti jačeg razvoja oblaka pa će lokalno biti grmljavinskih pljuskova koji u Zagori mogu biti i izraženiji. Noću tiho, danju uglavnom slab jugozapadnjak i zapadnjak. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 27°C, u predjelima s pljuskovima niže.

U srijedu djelomično sunčano i suho. Zapuhat će slabo jugo. Jutro malo toplije, a najviše dnevne temperature većinom od 21 do 26°C.

Četvrtak i petak donose pretežno sunčano vrijeme. U Zagori popodne umjeren razvoj naoblake. U četvrtak će puhati umjereno jugo koje na moru prolazno može biti pojačano. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama u četvrtak od 23 do 28, u petak od 25 do 30°C.

Nećete vjerovati, ali nadolazeći vikend će biti suh, sunčan i vruć! U subotu će biti pretežno sunčano sa slabom do umjerenom tramontanom koja će imati fenski efekt pa će osjetno zatopliti. Najviše dnevne temperature od 26 do 31°C.

I nedjelja će biti sunčana, vrlo topla do vruća. Danju će puhati umjeren maestral. Najviše dnevne temperature od 27 do 33°C.