Izvor: DalmacijaDanas | Foto: Roni Marinković

Posljedice prošloga nevremena još nisu sasvim sanirane, a već nam dolazi novo. Sljedećih će sati na Jadranu biti sve više nevolja zbog jakog i olujnog juga, ponegdje prolazno i jugozapadnjaka, a dodatne će probleme – i to ne samo na Jadranu – prouzročiti i gdjegod obilna kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom – od petka navečer do subote ujutro osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, tijekom subote i na dijelu srednjeg Jadrana i zapada unutrašnjosti, a vrlo vjerojatno tek u nedjelju i u južnijim krajevima, u noći na ponedjeljak možda čak i ponegdje na istoku Hrvatske, javlja HRT.

Stoga već ima i još više će biti poremećaja u pomorskom prometu, a i poplavljenih dijelova obale. Pratite prognoze i posebice upozorenja DHMZ-a, te prilagođavajte svoje aktivnosti, a morate li na put – svakako slušajte i prometne informacije HAK-a.

U nastavku je detaljnija prognoza po područjima RH za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “I u subotu će istočna Hrvatska biti pošteđena mnogobrojnih vremenskih neprilika. U Podunavlju će kiša izostati, bit će i sunčanih razdoblja, a uz umjeren do jak jugoistočnjak dnevna će temperatura zraka biti i oko 20 °C. Prema zapadu raste vjerojatnost za kišu, a i temperatura će biti niža.

U središnjoj će Hrvatskoj uz oblačno vrijeme temperatura zraka biti uglavnom između 9 i 14 °C. Kiša česta, ponegdje i obilna, a može i zagrmjeti.

Subota: kiša, obilnija na Jadranu i uz njega, jako i olujno jugo

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković:

I u subotu će istočna Hrvatska biti pošteđena mnogobrojnih vremenskih neprilika. U Podunavlju će kiša izostati, bit će i sunčanih razdoblja, a uz umjeren do jak jugoistočnjak dnevna će temperatura zraka biti i oko 20 °C. Prema zapadu raste vjerojatnost za kišu, a i temperatura će biti niža.

U središnjoj će Hrvatskoj uz oblačno vrijeme temperatura zraka biti uglavnom između 9 i 14 °C. Kiša česta, ponegdje i obilna, a može i zagrmjeti. U gorju i na sjevernom Jadranu još nepovoljnije – na snazi je i najviši stupanj upozorenja za obilnu kišu i olujan vjetar. Najintenzivnije će biti u noći i prijepodne, kada su moguće i bujične poplave. Jugo će prolazno oslabjeti i okrenuti na buru, a navečer opet pojačati. Dnevna temperatura od 8 do 14 °C, ponegdje na obali i do 17 °C.

U Dalmaciji pak između 17 i 20 °C. Ponegdje će biti obilne kiše, a osobito su na širem zadarskom području moguće i nevere. Puhat će jako i olujno jugo, zbog kojeg će i more biti jače valovito, pa će biti problema u pomorskome prometu te opet plavljenja obale. Na jugu Hrvatske subotu će obilježiti jako i olujno jugo, koje će stvarati velike valove, osobito prema otvorenome moru i oko 6 metara visine. Povremeno će biti kiše i grmljavine, a sunčana razdoblja bit će rijetka.

Do ponedjeljka još povremeno kiša i jak vjetar, pa stabilnije…

I u nedjelju će duž obale Jadrana biti obilne kiše, osobito u Dalmaciji. Jako i olujno jugo postupno će slabjeti i najprije na sjeveru okrenuti na sjeverozapadnjak. U ponedjeljak slijedi prolazno smirivanje vremena, a već u utorak, s jačanjem juga, opet će biti kišovitije. Ni sredina tjedna ne donosi potpunu stabilizaciju vremena jer će i dalje biti povremene mjestimične kiše, ali će barem jugo oslabjeti. I na kopnu će nedjelja još biti vrlo kišovita, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Od ponedjeljka ipak posvuda mirnije, no i dalje nestabilno i promjenljivo, uz češću kišu u krajevima uz Jadran. Nakon nedjeljne izuzetno visoke temperature za doba godine, u novome tjednu ipak niže vrijednosti, no i dalje iznadprosječne.

prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.