Izvor: Slobodna Dalmacija | Foto: Active Bol / BOLinfo.hr

Inovator i poduzetnik Mate Rimac prezentirao je svoj novi proizvod, downhill bicikl Greyp G6. Oko 40 biciklista iz cijelog svijeta vozilo je bicikl Greyp G6 od Zračne luke Brač, preko Vidove Gore do mjesta Bol. Jednu od grupa novinara predvodio je naš Boljanin Vlado Anić.

Ovo je novi Greyp, prvi pametni električni bicikl na svijetu: Mate Rimac predstavio svoju novu ‘zvjerku’; Krenula prodaja, zbog velikog interesa srušila se web stranica

Prodaja novog Greypa krenula je u petak navečer na webshopu, cijena se kreće od 6500 do 7500 eura (cca 48.200 – 55.600 kuna), a kako doznajemo Rimčev je tim već prodao nekoliko primjeraka na neviđeno. Zbog velikog se interesa javnosti u jednom trenutku večeri čak srušila njihova internetska stranica. Tržište na koje ciljaju je globalno, ali što se Europe tiče, najviše računaju na tržišta Njemačke, Austrije i Švicarske.

Domaći poduzetnik svjetskog glasa Mate Rimac u petak navečer je službeno predstavio novi pametni električni bicikli Greyp G6 u domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU)

Govoreći o viziji i ideji nove inačice e-bicikla G6, Rimac je kazao da su naglasak pomaknuli sa snage i brzine na pamet jer su shvatili da je brzina e-bicikala regulirana.

Zato smo se odlučili za implementaciju visoke tehnologije i naprednih mogućnosti povezivanja. Ta je tehnologija, koju danas predstavljamo, važnija i od samog bicikla – naglasio je mladi poduzetnik iz Svete Nedelje.
Osim što je G6 pogonjen električnim motorom koji doseže maksimalnu brzinu od 25 km/h te ima bateriju koja će zadovoljiti domet od oko 100 kilometara s jednim punjenjem, ono što ga izdvaja jest mogućnost spajanja na internet preko kojeg G6 prikuplja podatke u vožnji, prati i pazi na biciklista, pa čak i s njime komunicira preko mobilne aplikacije. Naime, visoka tehnologija novog G6 plod je suradnje Greypa i Hrvatskog Telekoma (HT).

Domaći je teleoperator razvio eSIM, tehnologiju temeljenu na InternetuStvari koja, među ostalim, omogućava Rimčevom e-biciklu da prati preko 50 telemetrijskih podataka u vožnji. Snagu biciklista, nagib bicikla, G-silu, barometarski tlak, teren, a na temelju tih podataka bicikl sam sudjeluje u vozačkim odlukama. Tako će pratiti otkucaje srca vozača ili prateći rutu poslati poziv u pomoć ako detektira da je biciklist u opasnosti. Korisnik biciklu može slati naredbe, čak i kada nisu na istoj lokaciji, uslikati sliku preko ugrađenih kamera i objaviti je na društvenim mrežama ili mu poslati poruku.

Kao lideri digitalne transformacije Hrvatske stvaramo poticajno okruženje za inovacije i korištenje novih tehnologija. Ponosni smo na partnerstvo s jednom od najinovativnijih domaćih tvrtki Greyp Bikes u kojem smo zajedno uspjeli u potpuno novi proizvod implementirati tehnologiju eSIM, u čijem je razvoju HT predvodnik – istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za privatne korisnike, piše Novac.hr.

Uza svu elektroniku i software, G6 je i punokrvni off-road brdski bicikl i nimalo ne zaostaje za prethodnim modelom iz 2015. godine. Pogonjen je baterijom od 700 vatsati, a motor od MPF Drive-a specijalno je prilagođen za Greyp. Novi Greyp dolazi u tri verzije, G6.1, G6.2 i G6.3. Okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, s ovjesom od 150 mm hoda izrađen s RockShox komponentama.

Izvor: Slobodna Dalmacija