U akciji čišćenja podmorja u akvatoriju bolske luke, pokraj Velog mosta, pronađene su dvije minobacačke mine. Pretpostavlja se da potječu iz ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata te da proteklih godina i desetljeća nije postojala opasnost od detonacije.

Mine su prilikom čišćenja podmorja luke Bol prvotno pronašli ronioci koji su sudjelovali u akciji. Ronioci ronilačkog centra Big Blue Diving potvrdili su i snimili mine 9. svibnja, na poziciji Veli most, oko 60 metara od lanterne na glavi lukobrana, prema ulazu u luku i na dubini od 6 metara, a 10 metara udaljenosti od obale. Pretpostavili su da je riječ o minobacačkim granatama kalibra 82 mm. Jutros, u srijedu 15. svibnja, mine su izvadili iz mora ronioci Specijalne policije uz pratnju policije te su ih odnijeli na analizu i uništavanje. Mine su dugačke oko 40 cm.

Zbog dugog perioda pod morem, a pretpostavlja se preko 70 godina, mine su prekrivene hrđom pa će javnost više detalja saznati nakon detaljne analize i izvješća policije. Ne znamo jesu li mine ostavili pripadnici savezničkih snaga ili talijanski vojni brodovi. Neobično je da su mine otkrivene nakon toliko godina te da nisu nikada ranije uočene prilikom prošlih čišćenja. Tko zna kakve još tajne krije bolski akvatorij.