Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU | Foto: Stem Marine / MINRR

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisani su ugovori o dodjeli 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih plovila opremljenih za hitnu medicinsku pomoći na Jadranu te dvanaest biokemijskih analizatora krvi za hitnu dijagnostiku na otocima.

Sredstva će biti utrošena na nabavu brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama, te analizatore krvi koji u kratkom vremenu mogu indicirati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Naveden brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a bit će raspoređene prema svim naseljenim otocima, za 122 tisuće stanovnika i njihovih gostiju.

Brzim plovilima osjetno će se poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali. S druge strane, dvanaest biokemijskih analizatora omogućit će osam najvažnijih hitnih krvnih pretraga koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta.

Zajedno s Ministarstvom zdravstva objavili smo već šest planiranih poziva i ugovorili 51 projekt u iznosu 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 85 posto onoga što zdravstvo treba dobiti u ovom financijskom razdoblju. Do kraja godine očekuje se ugovaranje preostalih 15 posto sredstava alociranih za zdravstvo

– rekla je Žalac.

Za sljedeće financijsko razdoblje razmatra se uspostava hitne helikopterske medicinske 

S obzirom da hitna medicinska služba mora biti dostupna svim građanima, za sljedeće financijsko razdoblje ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, najavila je razmatranje uspostave hitne helikopterske medicinske službe koja bi bila komplementarna s danas potpisanim ugovorom i koja bi pomogla hitnom zbrinjavanju pacijenata s otoka.

 

Nabava brodova hitne pomoći Zagreb 05.04.2019