Tekst: DalmacijaDanas / BOLinfo.hr | Izvor: Dalmacija Danas

Iako je u petak u Dalmaciji zapuhala bura, u poslijepodnevnim satima ponegdje su izmjerene rekordne visoke lipanjske temperature zraka. Ako se netko kako je moguće da je bura donijela temperaturne rekorde, to je zbog njenog fenskog učinka. Spuštajući se niz južne padina planina, vjetar se dodatno zagrije zbog termodinamičkih zakona, a pristigla hladna zračna masa nije bila dovoljno hladna da donese zahlađenje.

Na mjernoj stanici u Bolu danas najviša izmjerena temperatura bila je 37 stupnjeva.

Najbolji primjer stiže iz Makarske. Tamo su jutros u 8 sati izmjerena 32°C, a sve uz udare bure do čak 115 km/h. Popodne je Makarska mjerila vrlo vrućih 35°C uz buru prosjeka 14 m/s. Takav fen Makarani odavno nisu doživjeli.

Slično je bilo u Splitu gdje je u 4 sata ujutro bura imala udare od 97 km/h, a temperatura bila čak 30°C. Jedan od gradova koji je danas srušio lipanjski temperaturni rekord je Zadar. U 15 sati tamo je izmjereno 34,7°C, a prijašnji rekord je iznosio 34,6 i izmjeren je 21. lipnja 2012.

Još drastičniji primjer rušenja apsolutnog rekorda stiže iz Dubrovnika. Prema podacima DHMZ-a, tamo je u 15 sati izmjereno 37,3°C. U obližnjim Konavlima danas je izmjereno 39°C!

S obzirom da DHMZ danju objavljuje samo terminske vrijednosti, navečer ćemo znati jesu li rekordi još malo iznad spomenutih vrijednosti. Još ne znamo je li danas oboren i all-time rekord za lipanj za grad Hvar. Naime, tamo je u 13 sati izmjeren 36,9°C, a apsolutni lipanjski rekord iznosi 37,0°C. Večeras ćemo znati je li spomenuta vrijednost dosegnuta ili premašena.

Sljedećih dana vrućine će na našem području samo malo popustiti. Ako ste mislili da je naša, čak i rekordna vrućina, strašna, prevarili ste se. Aktualni toplinski val najizraženiji je u zapadnoj Europi gdje traje već nekoliko dana. Danas je u francuskom gradu Villevieille izmjereno čak 45.1°C čime je srušen rekord iz 2003. godine od 44.1°C.