Tekst: I.B. | Izvor: Morski.hr

Crveni križ Brač već godinama pomaže Udrugu roditelja djece sa poteškoćama u razvoju brojnim organiziranim akcijama i brojnim donacijama. Time je osigurao štićenicima velik broj terapija na otoku, no svejedno moraju i dalje i nekoliko puta odlaziti na kopno zbog ostalih terapija. Zbog toga su pokrenuli peticiju za izmjenu Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu.

“Zbog toga je Crveni križ Brač pokrenuo inicijativu zajedno sa ”Bračkim pupoljcima” za izmjenu čl.47. Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu na način da isti u budućnosti regulira ostvarivanje prava na besplatan prijevoz u javnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju sa prebivalištem na otoku koja zbog tjelesnih, senzoričkih, komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća trebaju dodatnu podršku za učenje i razvoj, kako bi ostvarili najbolji mogući razvojni ishod i socijalnu uključenost, osobe  s težim invaliditetom sa prebivalištem na otoku čija dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta, a čiji je status reguliran nadležnim Centrom za socijalnu skrb, odnosno za darivatelje krvi sa prebivalištem na otoku koji su krv darovali 36 (muškarci) ili 26 puta (žene).

Ovim prijedlogom želi se ukazati na jedan vid diskriminacije otočke djece s poteškoćama u razvoju, u odnosu na ostalo povlašteno stanovništvo.

Prijedlog su 16.11. potpisali predstavnici svih JLS sa otoka bez obzira na stranačku pripadnost, a nakon njih i ostale JLS sa područja ostalih otoka, kao i brojne udruge građana Isti je stavljen i na Dnevni red Sabora, pod točkom 115.

Unatoč obećanjima nekih članova Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu ipak je glasano 5:6, odnosno protiv izmjene, uz objašnjenje kako ”pripremaju izmjenu cijelog Zakona, uz osnivanje posebne radne skupine”, što je priča koju slušamo već godinama.

Pozivamo Vas da nam  date potporu u ostvarivanju prava djece u Saboru, jer dok ima nade mi ćemo se boriti”, stoji u pozivu Crvenog križa Brač.

Peticiju možete potpisati OVDJE.”