Tekst: Ines Brežnjak | Izvor: Zagreb.info

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku na sjednici koja je održana jučer, glasao je o promjeni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. U fokusu ove priče bila je promjena članka 47., prema kojoj bi otočka djeca s invaliditetom bila uključena među one koji imaju pravo na besplatni trajektni prijevoz, a za koju roditelji bolesne djece, odnosno Udruga “Brački pupoljci” već mjesecima mole da se po tom pitanju nešto riješi.

Inicijativa je krenula u studenom 2018., kada su Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” i Crveni križ Brač predstavili javnosti inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno.

Nastavak je ovo, kako kažu iz Udruge, desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost te su time potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti. Također smo dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte.

Socijalno osjetljiva tema, izuzetno teška, pa bi čovjek pomislio kako će ovaj prijedlog bez razmišljanja proći. No prijedlog koji bi djeci s teškoćama u razvoju omogućio besplatan prijevoz nije izglasan.

Ovo su imena ljudi koji su glasali protiv pomoći bolesnoj djeci.

Naime, glasovi su bili podijeljeni, šest naprama šest, a ovo su imena i prezimena HDZ-ovaca i HNS-ovaca koji su otočku djecu zakinuli za besplatan prijevoz: Ivan Čelić (HDZ), Željka Josić (HDZ), Ivan Kirin (HDZ), Vlatko Kopić (HDZ), Ljubica Lukačić (HDZ) te Bernarda Topolko (HNS). Dobro ih upamtite, jer njima, očigledno, ništa nije sveto i ne postoji empatija za socijalno najugroženije u našoj zemlji.

Inače, HNS-ova Topolko ranije je najavljivala da će podržati izmjenu članka, no danas se ipak priklonila svojim koalicijskim partnerima te osudila roditelje djece s teškoćama u razvoju, koja putuju tjedno nekoliko puta na relaciji Brač – kopno na terapije na trošak od minimalno 200 kuna, koliko košta putovanje.

Očajni roditelji već mjesecima mole da se ovaj zakon izmjeni, a obećanje da se se po tom pitanju nešto napraviti dobili su i od ministra Olega Butkovića te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, kako kaže ona stara narodna ‘Obećanje, ludom radovanje’.