Izvor: Dalmacija Danas | Foto: Miroslav Lelas

U Splitu je danas potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ugovor vrijedan gotovo 323 milijuna kuna za Lećevicu u zgradi Županije potpisali su ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš i privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša Vlatka Lucijanić Justić.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban najavio je ranije kako će do ožujka objaviti natječaj za izvođenje radova.

Ukupna vrijednost Centra u Lećevici i šest pretovarnih stanica u županiji iznosi oko 454 milijuna kuna, pa Europska unija projekt financira sa 71 posto. Gradnjom Centra bit će moguća konačna sanacija splitskog Karepovca i ostalih odlagališta na području županije.

– Koristim priliku zahvaliti svim ljudima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog projekta, prije svega bivšem županu, bivšim direktorima Centra, sadašnjim direktorima, stručnim službama Splitsko-dalmatinske županije. Posebna zahvala Vama, gospodine ministre i Vama, direktore fonda, jer napor koji smo ulagali, osobito zadnjih godinu dana, današnjim je danom urodio plodom i dodao nam neke nove trase, ubrzanije korake i još više aktivnosti da bi cilj realizirali.

Moram zahvaliti Gradu Splitu. Rješavanjem Karepovca i njihovim naporom da se taj problem riješi ubrzanom dinamikom došlo je do povećane svijesti da moramo ubrzano riješiti problem Lećevice. Za Splitsko-dalmatinsku županiju često kažem da je najljepši kutak Splitsko-dalmatinske županije, a takva županija je ovaj projekt zaslužila, uključujući turiste koji dolaze na ovo područje. Vrijednost ovog projekta je preko 440 milijuna kuna, a danas je potpisan ugovor na 322,5 milijuna kuna iz EU fondova. Samim je potpisom projekt evaluiran kao kvalitetan, kao prihvatljiv za EU.

Vrlo brzo očekujemo odluku Vlade za dodatna 73 milijuna kuna iz sredstava Fonda, a ostaje preko 42 milijuna kuna matičnih sredstava Županije. Sljedećih mjesec dana očekujemo objavu natječajne dokumentacije za građevinsku dozvolu i izvođenje koje će vjerojatno potrajati godinu dana. Poslije toga kreću fizički radovi koji bi po dokumentaciji trebali trajati 18 mjeseci. To vjerojatno znači da Lećevicu polovinom 2022. stavljamo u funkciju.

Koliko to znači za ovo područje vjerojatno su toga postali svjesni i oni koji su cijelo ovo vrijeme bili oponenti, zato hvala i njima. Smatram da je ovo najveći projekt od postojanja Županije. Nadam se da će svi ovi ljudi koji su danas sudjelovali i svi njihovi suradnici u narednom razdoblju “gaziti” da bi dočekali na planirani datum otvaranje ovog izuzetno važnog kapitalnog projekta – kazao je župan Boban.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je kako je ovaj projekt od izuzetne važnosti jer bez Centra za gospodarenje otpadom nema niti sustavnog gospodarenja otpadom.

– Svima onima koji su sumnjali u ovaj projekt mogu samo reći: blago onima koji vjeruju. Mi smo vjerovali i došli smo do ove faze. Uvjeren sam da će svi dionici koji su do sada sudjelovali u ovom projektu znati izvesti ga do kraja. Ima još puno faza, postoji još puno opasnosti, međutim, pokazali smo i znanje i energiju i siguran sam da ćemo biti uspješni.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić između ostalog je kazao kako se Centrom za gospodarenje otpadom zatvara krug sustavnog gospodarenja otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije. Dodao je kako sve što je do sada učinjeno daje za pravo vjerovati da će Republika Hrvatska u narednim godinama postići sve što treba u smislu gospodarenja otpadom.

– Naravno, ovome treba pridodati i izgradnju infrastrukture gospodarenja otpadom. U sljedećih 10-ak dana konačno će biti otvoren javni natječaj za nabavku spremnika. Očekujem da jedinice lokalne samouprave koje su aplicirale svojim iskazom interesa, temeljem toga i dobiju spremnike. Konačno u narednim tjednima možemo očekivati i natječaj za nabavku vozila, odnosno za sortirnice. To su sve integralni dijelovi sustava za gospodarenje otpadom koji je potrebno izgraditi.