Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predavanje mag. Vinke Soljačić: „Institucije EU i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU“ u ponedjeljak, 18. ožujka, u prostoru Srednje škole „Bol“ s početkom u 13.00 sati.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Vinka Solačić, dipl. ing. elektrotehnike, mag. organizacijskih znanosti, radila je u „Iskri“, Ljubljana, kao razvojni inženjer, sistemski inženjer i voditeljica odjela za kvalitetu;

  • u Ministarstvu za nauku i tehnologiju, Ljubljana, kao savjetnica direktora  Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo;
  • u Ministarstvu za gospodarstvo, Ljubljana, kao savjetnica Vlade Republike Slovenije;
  • u Stalnom predstavništvu Republike Slovenije pri EU, Brisel, kao savjetnica za unutrašnje tržište i sigurnost potrošača od 2003.do 2008. god.;
  • u Ministarstvu za gospodarstvo, Ljubljana, kao članica užeg kabineta direktora i njegova zamjenica na Direktoratu za unutrašnje tržište od 2008.do 2012. god.

U predavanju će biti prikaz glavnih institucija Europske unije: Europska komisija, Vijeće EU i Europski parlament, njihov sastav, nadležnosti i međusobna povezanost u postupcima odlučivanja te prihvaćanja zakonodavstva EU. Naglasak će biti i na ulozi pojedine države članice EU u postupcima pri donošenju pojedinih odluka na europskoj razini.

Objasnit će  se i uloga nacionalnih institucija – Stalnih predstavništava država članica  pri Europskoj uniji (uključujući i Republike Hrvatske) u Briselu.

Na kraju će  biti predstavljena uloga i odgovornost države članice EU koja predsjeda Vijećem EU, što će biti zadatak Republike Hrvatske u prvoj polovici 2020. godine.

 

Vinka Soljačić