Vladin zaključak samo je polovično rješenje

Ocjenjujemo polovičnim i privremenim rješenje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da se besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigura Vladinim „Zaključkom o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom“ na današnjoj sjednici i to do donošenja cjelovitih izmjena Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu. Jedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo bi da se odmah i po hitnoj proceduri izmijeni taj jedan jedini članak 47. navedenog Zakona kojim bi se ovo pravo lako omogućilo. Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatan trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovome pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više nikad ne bi došli u pitanje. Jednako tako, pazit ćemo da se odluke iz ovog Zaključka uistinu i provode u praksi. Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom zakona. Dobro smo zapamtili obećanja i rokove izrečene od strane vladajućih kako će taj „novi“ Zakon ići u javno savjetovanje ovoga ljeta te u saborsku proceduru najkasnije u listopadu. Zahtijevamo od ministra Butkovića i čitave Vlade Republike Hrvatske da se toga i drže.

S druge strane, pozdravljamo činjenicu da je naša inicijativa dovela do toga da će se, prema najavama ministra Butkovića, ovim Zaključkom osigurati stopostotno oslobođenje plaćanja trajektnog prijevoza i za osobe s invaliditetom. „Brački pupoljci“ zalažu se za to već deset godina, a svoje smo zahtjeve tijekom tog perioda predali brojnim ministrima, saborskim zastupnicima i otočkim gradonačelnicima i načelnicima.

Nastavno na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o našoj inicijativi i izmjenama i dopunama Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu, odnosno tog jednog jedinog članka 47., primjećujemo i da je rečeno niz neistina na koje također ovim putem moramo reagirati. Između ostalog se moglo čuti da djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sa svih hrvatskih otoka još od 2018. godine uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime, ovo je neistina jer se nitko s hrvatskih otoka nije susreo s ovom preporukom u praksi, barem ne onom koja je došla od strane Vlade, već eventualno kroz pojedinačne molbe brodaru o čijoj dobroj volji je ovisilo njihovo odobrenje.

Također, u pojedinačnim raspravama nekih zastupnika, poglavito Ljubice Lukačić, jučer se moglo čuti kako na otocima Braču i Hvaru već postoje institucije u kojima se može provoditi terapija za djecu s teškoćama u razvoju. Voljeli bismo da uvaženi zastupnici dođu na naše otoke te nam pokažu gdje se te spomenute institucije nalaze jer ih mi svih ovih godina brige za našu djecu nismo uspjeli pronaći. Upravo zato što ne postoje, ovisimo o terapiji na kopnu za koju naše obitelji troše mjesečno ponekad i preko 3000 kuna. Budući da je Brač otok relativno blizu Splitu, možemo samo zamisliti kako je tek roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova gdje su cijene karata još skuplje, a putovanje duže. Iz tih činjenica i teške situacije izrodila se naša inicijativa za besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.

Ovim putem zahvaljujemo svim ljudima koji su nas podržali na prosvjedu „Nešto zbilja važno“ prošle subote u Supetru, medijima koji su odgovorno izvještavali o našim zahtjevima te svim ljudima dobre volje koji su putem društvenih mreža svakodnevno kroz fotografije i videa s našim hashtagom#nestozbiljavazno pomogli da se pročuje vijest o našoj borbi.