Inicijativa “67 je previše” zalaže se za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. Cilj inicijative je prikupiti dovoljan broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma na kojem bi građani imali prilike izjasniti se o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju pokrenule su tri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS).

U Bolu će se potpisi prikupljati od sutra (4.5.) ispred male crkve od 9 – 11 sati. Nadamo se da će nam vrijeme ići na ruku, a mještani pružiti podršku.

Potpisi će se na istoj lokaciji prikupljati i do 11. svibnja, a o točnom vremenu ćete biti obaviješteni putem portala.

Priopćenje inicijative ’67 je previše’

Zagreb, 30. travnja 2019. – Umjesto tradicionalne čestitke sindikalnih središnjica, ovogodišnju čestitku povodom Međunarodnog praznika rada potpisuje Inicijativa “67 je previše”. U nastavku slijedi integralni tekst čestitke.

“Drage radnice i radnici, ovogodišnji Međunarodni praznik rada slavimo u ozračju mirovinske reforme koja je stupila na snagu početkom godine, a kojom su dramatično pogođene sve sadašnje radnice i radnici, naša djeca, unuci i praunuci.

Svake godine ovaj dan obilježavamo u spomen na krvoproliće u Chicagu 1886. godine, ali i na sve druge radničke žrtve nakon toga, u borbi za dostojanstvene radne i životne uvjete. Od 1890. Praznik rada se slavi i u Hrvatskoj, kada su zagrebački radnici održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred tisuću radnika isticali: ‘Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi’.

Danas, 129. godina kasnije, prisiljeni smo opet pred radnicama i radnicima, pred cjelokupnim hrvatskim narodom, poručiti vlastima i kapitalu da smo mi ljudi i da hoćemo živjeti kao ljudi. Mi nismo ni robovi ni roboti. Ne pristajemo na rad do 67. godine jer nisu ispunjene osnovne pretpostavke daljnjeg podizanja dobi za mirovinu: živimo 3 godine kraće od prosjeka Europske unije, živimo samo pet godina u zdravlju nakon 65. godine – što je dvostruko kraće od prosjeka EU-a i trostruko kraće od sjevernih europskih zemalja. Ne pristajemo na ovako veliku penalizaciju prijevremenih mirovina jer većinu radnika u Hrvatskoj poslodavci prisiljavaju na prijevremeno umirovljenje, a država ih onda dodatno snažno kažnjava. Velika većina novih članica Europske unije ima rad do 65, a mnoge od njih i do niže dobi, dok su dob umirovljenja na 67 digle samo neke razvijene članice EU-a, i to ovisno o produljenju životnog vijeka i o stanju na tržištu rada. Ne želimo i nećemo biti miševi za vladine eksperimente!

Recimo i kako radnicima ništa nije poklonjeno, za sve smo se morali izboriti sami. I ništa nije izboreno zauvijek te stalno moramo braniti radnička i sindikalna prava!

Stoga pozivamo sve radnike, umirovljenike, studente i učenike da se pridruže desecima tisuća građanki i građana koji su već dali potpis za raspisivanje referenduma za promjenu uvjeta za mirovinu.”

Organizacijski odbor inicijative “67 je previše”