Bračani, pridružite se zero waste pokretu, sudjelujte u jednomjesečnom izazovu reduciranja otpada, prvom ovakvom na nekom hrvatskom otoku, a i šire! Uskočite u facebook event i pratite ga za više informacija!

ŠTO JE ZERO WASTE POKRET?

Jednostavan odgovor: Zero waste doslovno znači nula otpada. Zero waste pokret potiče ponovo korištenje stvari, ili prenamjenu u nove svrhe. Potiče kompostiranje, odlaganje i recikliranje. Potiče kupovinu bez nepotrebne ili dodatne ambalaže, s ciljem da dugoročno potakne proizvodnju manje ambalaže, a samim time i otpada.

Malo kompliciraniji odgovor: Zero waste pokret nastoji redefinirati način gospodarenja otpadom. Nije dovolja samo edukacija ljudi o tome da je otpad potrebno razvrstavati, reciklirati, već je potrebno u startu proizvoditi manje otpada – potrebno je smanjiti količinu resursa koji na kraju završe ili na odlagalištima ili u postrojenjima za recikliranje. Potrebno je smanjiti preveliku upotrebu prirodnih i drugih resursa, smanjiti količinu posječenih stabala da bi se proizveli različiti proizvodi od papira.

Zero waste pokret se ne usmjerava dakle samo na smanjenje količine otpada, već i na načine na koje se ono što vrlo brzo otpad postane uopće proizvodi.

Na osobnoj razini, mnogo je prednosti priključenja ovom pokretu, a jedan od njih svakako će se svidjeti posebno Bračanima ????

Ušteda novca– smanjenje količine otpada, posebno mješovitog, utječe i na smanjenje ukupne cijene zbrinjavanja otpada. No, s obzirom da zero waste pokret potiče ponovo korištenje ili prenamjenu već kupljenih stvari, i na taj način potiče uštedu. Zaštita okoliša– smanjenjem količine otpada smanjujemo negativan utjecaj na okoliš, ali jednako tako, smanjenjem potražnje za različitim predmetima kratkog vijeka trajanja smanjujemo dugoročno i njihovu proizvodnju koja je štetna za okoliš ne samo radi jednokratnosti njihove upotrebe, već i zbog samog procesa proizvodnje koji koristi previše prirodnih resursa. Zdraviji i kvalitetniji život– zero waste pokret zapravo nas uči da živimo onako kako su živjeli naši stari – da se vratimo svojim korijenima, sami uzgajamo i pripremamo hranu, kompostiramo, popravljamo oštećene predmete, izrađujemo kozmetičke preparate od prirodnih materijalai slično.

Prednosti je još mnogo, ali zadržat ćemo se na ove tri.

ZAŠTO BI SE TREBALI PRIKLJUČITI ZERO WASTE POKRETU?

Jer smo već sad, kao društvo, kao planeta, nadmašili vlastite kapacitete. Previše resursa trošimo da bi proizveli predmete koje vrlo kratko koristimo, koji našem životu ne doprinose značajno ili uopće, a koji u konačnici završe nereciklirani, na odlagalištima, koja samo rastu, zauzimaju sve više prostora, dok elementi otpada, a posebno plastika, završavaju u vodama, uništavaju biljni i životinjski svijet. To nije svijet koji želimo ostaviti svojoj djeci, a ni onaj u kojem mi želimo živjeti.

KAKO SUDJELOVATI U OVOM IZAZOVU?

Odlučili smo da će srpanj 2019. biti zero waste mjesec na otoku Braču. Mogli smo izabrati neki koji nije u sezoni, kada nismo svi preopterećeni radom u turizmu, ali nismo htjeli. Upravo su ljetni mjeseci oni u kojima se proizvede najviše otpada, i upravo je tad najvažnije primijeniti principe i savjete iz zero waste pokreta. Pozivamo vas stoga da nam se pridružite, uključite se u ovaj jednomjesečni izazov, pratite naše dnevne objave i primjenite ukupno 31 savjet koji ćemo kroz srpanj podijeliti, a kako bi inicirali zero waste pokret i na našem otoku.

Ispod svake objave na facebook stranici ZELENI BRAČ pozivamo vas da podijelite fotografiju načina na koji ste primijenili savjet tog dana.Želimo vidjeti kako Bračani brinu za okoliš, kako rade na smanjenju otpada! Neka otok Brač bude pozitivan primjer drugim otocima u borbi s otpadom.

NAGRADA

Kakav bi to bio izazov bez nagrade za one koji su ga uspjeli dovršiti!? Jednu osobu očekuje posebna nagrada na kraju našeg ZERO WASTE izazov | #ZeleniBrač! ❤ Pobjednik je onaj/ona koji objavi najviše fotografija, odnosno primjeni najviše savjeta! A nagrada? Zero waste starter kit!

TKO JE ZA?

 

Zero waste izazov

________________

Ova kampanja financirana je sredstvima Europske Unije, putem Kohezijskog fonda i Programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.–2020., Zaštita okoliša i održivost resursa, u sklopu projekta “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču” čija je ukupna vrijednost 299.490,00 kn. Projekt zajednički provode sve bračke općine i Grad Supetar.