Tekst: R.I. | Izvor: index.hr

Na današnjoj sjednici vlade na kojoj se prihvaćaju jučer predstavljene gospodarske mjere.

No Božinović je otkrio važne informacije o osobnim iskaznicama, vozačkim dozvolama i registraciji automobila, piše index.hr.

Božinović je kazao da se do sada dosta dolazilo na šaltere zbog osobnih, vozačkih i slično. Kako je kazao, nada se da će se to promijeniti u budućnosti te da će se implementirati stvari koje su se užurbano uvele za vrijeme pandemije, a tiču se korištenja interneta kod izdavanja raznih dokumenta.

Sad je predložio da osobne iskaznice i vozačke dozvole koje su istekle vrijede još 30 dana.

Slobodni smo predložiti promjenu zakona o osobnoj iskaznici kojom se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije bolesti covid-19 omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku preuzimanje novih osobnih iskaznica”, rekao je Božinović.

Promjene i za vozačke dozvole

Promjene se uvode i za vozačke dozvole.

“Što se tiče zakona o sigurnosti na cestama, predlaže se da se za vrijeme trajanja epidemije također najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole”, rekao je Božinović. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom također 30 dana od kraja prestanka epidemije.

“Predlaže se da se omogući građanima da određene radnje, poput odjave vozila, preuzimanja izrađene vozačke dozvole, obavljanja izvanrednog nadzornog pregleda, mogu poduzeti također najdulje 30 dana od kraja epidemije.

To ne vrijedi za registraciju

To ne vrijedi za registraciju vozila. Tehnički pregled i dalje će se morati obavljati u roku.

Prijedlogom dopuna nije obuhvaćen tehnički pregled vozila.

“Ispitivanje tehničke ispravnosti i registracije i dalje će se obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama”, rekao je Božinović.

Promjena zakona i o držanju oružja

Dopunama zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana omogućilo bi se vlasnicima oružja korištenje ranije izdanih oružnih listova koji bi se smatrali valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Također se omogućuje da određene radnje koje su dužni poduzeti u rokovima propisanim zakonom, kao što su podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista za nabavljeno oružje, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja i sl., poduzmu najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Promjene za putovnice

Dopunom zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Točke su prihvaćene.