Izvor: Krizni stožer RH

Nacionalni stožer CZ RH donio je mjere nužne za obuzdavanje epidemije na našem otoku.

Od ponedjeljka, 11. svibnja, na otoku Braču na snagu stupa Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za otok Brač kojom se osim već objavljenog aktiviranja odluke zabrane privremenog napuštanja mjesta prebivališta i uvođenja ePropusnica za putovanja između otočnih općina i Grada Supetra te suglasnosti za putovanjima trajetkom sa i na otok aktivira i čitav niz mjera koje su na snazi bile do 27. travnja 2020. godine.

Pa tako u nužne epidemiološke mjere spadaju:

  • strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama i drugim javnim površinama
  • privremena obustava javnog prometa
  • održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja uz posebne epidemiološke mjere
  • stavljanje izvan uporabe djećjih igrališta i otovrenih sportskih igrališta
  • posebne mjere prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva
  • ograničavanje društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanje sportskih i kulturnih događanja
  • obustava rada tržnica i svih drugih objekata u sastavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti
  • ograničavanje radnog vremena

Kompletan tekst Odluke uz detaljno obrazloženje svih ovih mjera možete pročitati na dnu članka.

Ovime je Nacionalni stožer CZ RH uvažio sve prijedloge općinskih stožera CZ, gradskog stožera CZ grada Supetra i županijskog stožera CZ Splitsko-dalmatinske županije pokazavši pri tome visok stupanj razumijevanja za specifičnu i osjetljivu situaciju i kooperativnosti u njenom riješavanju na čemu se ovim putem i zahvaljujemo.

Mjere će za sada ostati na snazi slijedećih 14 dana (do 24. svibnja) nakon čega će se provesti nova evaluacija epidemiološke slike na našem otoku i donijeti odluka o njihovom ukidanju ili eventualnom produživanju. Na kraju pozivamo puk našeg otoka na pridržavanje svih donesenih mjera, pokažite jedinstvo i toleranciju, ponašajte se odgovorno, disciplinirano i ne podliježite panici i neprovjerenim informacijama.