Nacionalni stožer civilne zaštite i otkrio je javnosti nove informacije o pandemiji koronavirusa.

– Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih, sad ih imamo 87. Pet je izliječenenih. 1181 je ukupno testiran – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da s novim ovlastima Stožer civilne zaštite donosi odluku da od četvrtka  na snagu stupi set mjera koje su usmjerene prema strožem socijalnom distanciranju.

Priprema se odluka kojom će se otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje društvene zajednice. Zatvorit će se i sve trgovine, osim prehrambenim proizvodima i ljekarne.

– Stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene Zakona stupaju na snagu od sutra 00:01, tada mi donosemo donostiti odluke. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera -rekao je.

To će, kako je rekao, biti strože mjere socijalnog distanciranja.

– Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta…

– Također, obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima. Radit će benzinske crpke, pekarnice… – rekao je.

Obustavlja se rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova… ukratko: sve što nije nužno i to na vremenski period od 30 dana.

– Što se tiče poslodavaca, oni su dužni organizirati rad od kuće. Moraju otkazati sastanke i službena putovanja osim prijeko potrebnih. Zabraniti dolazak na radna mjesta onima koji imaju akutnu respiratornu bolest – rekao je Božinović.

 

Corona 20200318 1853