Izvor: Krizni stožer RH | Foto: Screenshot entercroatia.mup.hr

Radi bržeg i jednostavnijeg prelaska državne granice, svim stranim državljanima preporučujemo registraciju putem web-stranice entercroatia.mup.hr.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ovom Odlukom određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Kako bi smanjili  gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučamo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na više od 10 različitih jezika).

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu.

Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Najčešća pitanja o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku

Ako ne pronađete odgovor na neko od pitanja, potrebno je ispuniti web formular dostupan ovdje.

Državljanin sam države članice EU/EGP i imam rezerviran turistički smještaj u Republici Hrvatskoj, koju dokumentaciju moram posjedovati za ulazak u RH?
Potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu.
Potvrda rezervacije smještaja u smještajnom objektu uključuje:

  • potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja
  • ugovor o zakupu u kampu
  • ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
  • potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
  • vaucher putničke agencije i dr.

Moram li biti u samoizolaciji nakon ulaska u Republiku Hrvatsku?
Ne. Mjera samoizolacije se više ne određuje svim putnicima na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Moguće ju je odrediti samo pojedincima za koje se graničnom kontrolom utvrdi da su bili u kontaktu s osobom oboljelom od COVID-19.
Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku granična policija uručuje letak s uputama i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih se treba pridržavati idućih 14 dana.

Ušao sam u Republiku Hrvatsku prije 9.5.2020. i određena mi je samoizolacija. Moram li još uvijek biti u samoizolaciji?
Sve mjere samoizolacije koje je odredila granična policija su obrisane 9. svibnja 2020.
Međutim, osobe kojima je određena samoizolacija prije 9.5.2020. moraju poštivati upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku.

Koju dokumentaciju moraju pokazati hrvatski državljani na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku ako nemaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj?
Hrvatski državljani kao i članovi njihove obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo ne moraju dokazivati uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku i za ulazak im je dovoljna putovnica ili osobna iskaznica.

Strani sam državljanin i posjedujem nekretninu ili plovilo. Koju dokumentaciju moram pokazati na graničnom prijelazu kako bi mi se omogućio ulazak u Republiku Hrvatsku?
Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku potrebno je pokazati vlasnički list, kupoprodajni ugovor ili drugu dokumentaciju iz koje proizlazi da ste vlasnik nekretnine ili plovila. U tom slučaju omogućit će se ulazak Vama i članovima Vaše uže obitelji.

Strani sam državljanin, imam nekretninu u Republici Hrvatskoj i išao bih urediti kuću nakon dužeg vremena. Može li sa mnom ući i moja supruga i djeca i moram li nakon ulaska ići u samoizolaciju?
Vaša supruga i djeca, kao članovi obitelji, mogu ući s Vama u Republiku Hrvatsku.
Samoizolacija nije potrebna, već se tijekom boravka u Republici Hrvatskoj morate pridržavati Preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (razmak minimalno 1,5 m, izbjegavanje rukovanja, bliskog kontakta i slično).

Državljanin sam države članice EU/EGP i idem u Republiku Hrvatsku na službeni sastanak. Imam djevojku državljanku EU s kojom sam u vezi četiri mjeseca i koja bi usput išla sa mnom. Što mi treba za ulazak u Republiku Hrvatsku i može li djevojka ići sa mnom?
Vama će biti omogućen ulazak u RH te trebate posjedovati poziv za poslovni sastanak gospodarskog subjekta u Republici Hrvatskoj.
Vaša djevojka trenutno nema uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku osim ako se poziv ne odnosi i na nju.

Ja sam državljanka države koja nije članica EU/EGP, suprug je državljanin Republike Hrvatske, zbog cjelokupne situacije oko COVID-19 živimo razdvojeno već dva mjeseca, mogu li ući u Republiku Hrvatsku i posjetiti supruga?
U cilju spajanja obitelji omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku.
Na graničnom prijelazu je potrebno predočiti dokumentaciju iz koje je nedvojbeno vidljivo da ste supruga hrvatskog državljanina, npr. vjenčani list.

Državljanin sam države koja nije članica EU/EGP, imam reguliran boravak u Republici Hrvatskoj i radnu dozvolu, mogu li ući kako bih nastavio raditi, obzirom da zbog COVID-19 tvrtka dva mjeseca nije radila? Treba li mi propusnica do radnog mjesta?
Imate uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a što se tiče propusnica one više nisu potrebne.

Državljanin sam države koja nije članica EU/EGP, majka mi je jučer umrla u Republici Hrvatskoj, mogu li doći na pogreb?
Omogućit će se dolazak na pogreb.
Na graničnom prijelazu predočite dokaz da se radi o smrtnom slučaju te ste dužni bez zadržavanja doći do mjesta ukopa te se također odmah nakon pogreba vratiti natrag u BiH.
Prilikom boravka u RH morate se pridržavati Preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (razmak minimalno 1,5 m, izbjegavanje rukovanja, bliskog kontakta, korištenje maske u zatvorenom prostoru i slično).

Državljanin sam države koja nije članica EU/EG, bolujem od teške bolesti te imam zakazan pregled u KBC Zagreb (Rebro). Imam svu dokumentaciju i poziv bolnice za pregled, mogu li ući u RH kako bih obavio pregled?
Omogućit će se ulazak u RH zbog ozbiljnih i neodgodivih zdravstvenih razloga, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije na graničnom prijelazu.