Izvor: Krizni stožer Brač

Na Braču nema zaraženih korona virusom, u samoizolaciji je od jučer 58 osoba i sve se nalaze pod nadzorom.

Od jučer je na snazi Odluka Nacionalnog stožera o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu, po kojoj na otok mogu samo otočani uz korištenje važeće otočne iskaznice. Sve osobe koje je ova mjera zatekla na otoku mogu se vratiti na kopno ali više neće moći natrag na Brač. Opskrba i žurne službe trajektima prometuju normalno uz već objavljene mjere predostrožnosti.
Otočani do daljnjega trajektima mogu na kopno u slučaju da rade na kopnu i da se to može potvrditi ili provjeriti, u slučaju da moraju u Split nabaviti bilo što što se ne može nabaviti na Braču a kupuje se u trgovinama koje nisu obuhvaćene mjerom zatvaranja i u slučaju hitnosti o čemu odlučuje policija.

Uporedo sa stupanjem na snagu ove mjere izdano je i Upozorenje o zloporabi otočnih iskaznica.

Slijedom Odluke o privremenoj obustavi javnog prometa obustavlja se i sav autobusni putnički prijevoz na našem otoku.

Od jučer je na snazi i Odluka o mjerama Ograničenog kretanja po kojoj KSOB donosi i Pojašnjenje za sve stanovnike otoka Brača koje možete pročitati ili preuzeti u privitku ove obavijesti. Molimo sve naše bodule da se odgovorno pridržavaju ovih naputaka jer time štite ne samo sebe i svoje najbliže već sve nas skupa.

Sve trgovine kojima je dozvoljen rad moraju se od danas pridržavati Odluke o radnom vremenu trgovina koju je jučer donio Stožer civilne zaštite RH

Svi taksisti moraju se od danas pridržavati Odluke o mjerama za pružatelje taxi usluga koju je jučer donio Stožer civilne zaštite RH.

 

Pojašnjenje mjere Ograničenja kretanja i preporuke za njeno provođenje i nadzor

U svezi donošenja mjere Ograničenja kretanja koju je donio SCZ RH molimo da primite na znanje i postupite prema slijedećim naputcima.

Policija će obilaziti sva javna mjesta i reagirat će tamo gdje se netko ne pridržava ove mjere. U NADZORU provedbe te mjere policiji mogu, po odlukama i naputcima stožera civilne zaštite (gradskih i općinskih), pomagati i pripadnici CZ te komunalni i prometni redari JLS uz uvjet da su u službenim odorama ili drukčije jasno označeni kao službene osobe.

U NADZORU provedbe te mjere policiji mogu, po odluci Glavnog vatrogasnog zapovjednika od 21-03.2020., pomagati i vatrogasci uz uvjet sa su pri tome u propisanoj uniformi odnosno radnoj odjeći sa jasno istaknutim oznakama službe.

U NADZORU provedbe te mjere policiji mogu, po naputku MUP-a, pomagati ipripadnici HGSS-a uz uvjet sa su pri tome u propisanoj uniformi odnosno radnoj odjeći sa jasno istaknutim oznakama službe.

I jedni i drugi i treći imaju pravo samo nadzora i izdavanja upozorenja eventualnim prekršiteljima a ako se ne postigne cilj, informacija o njima se prosljeđuje policiji koja dalje postupa prema svojim ovlastima.

Izlazak na otvoreno nije zabranjen ali samo sa određenom svrhom, odlazak u nabavku, odlazak na posao, odlazak na poštu, banku, sud i slično te obilazak i dostava namirnica i lijekova staroj i nemoćnoj rodbini.

Dozvoljeni su i radovi na poljima i ostalim poljoprivrednim površinama kao i ribarenje uz pridržavanje mjere održavanja sigurnog razmaka među sudionicima tih aktivnosti.

Šetnja pasa je također dozvoljena uz što kraće zadržavanje na otvorenom, njihovo obavezno držanje na povodcu i pridržavanje svih sanitarnih odredbi.

NAČELNIK STOŽERA
Nikola Martinić – Dragan v.r