Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govorio je u Dnevniku Nove TV o načinu funkcioniranja pravosuđa u vrijeme epidemije koronavirusa i otežanih uvjeta nakon potresa u Zagrebu.

Neće biti zastare za zvučne slučajeve

Bošnjaković je rekao da su sudovi u funkciji, da se radi na hitnim postupcima, odlučuje o odlasku u istražni zatvor i o puštanju iz zatvora.

”Suci rade od kuće i vjerujem da ćemo vidjeti rezultate kad se radi o smanjenju broja neriješenih starih predmeta”, rekao je.

Uvjeren je da medijski zvučni predmeti neće otići u zastaru, ali ipak se razmatra je li potreban poseban zakon koji bi regulirao pitanje rokova. ”Imamo dobru lokaciju, to je zgrada na Kennedyjevom trgu, pa ćemo tamo preseliti dio Trgovačkog suda i dio Županijskoga suda u Zagrebu”, rekao je ministar.

Uskoro izbor novoga glavnog državnog odvjetnika

Zgrada USKOK-a nije stradala u potresu, dok je ona Državnog odvjetništva oštećena, ali ministar uvjerava da se i dalje radi na predmetima.

Sljedeći tjedan istječe natječaj za nasljednika glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je odstupio zbog afere masoni. Na natječaj se još nitko nije prijavio, ali ministar nije zabrinut. ”Vidjet ćemo, znate da na početku natječaja nitko ne navali, vidjet ćemo u idući petak”, odgovorio je Bošnjaković na pitanje što ako se nitko ne javi na natječaj.

Ministar neće kazniti Jelenića koji je otišao s mjesta glavnog državnog odvjetnika, ali je ostao zamjenik. ”Kao izvršna vlast ne moram na to reagirati, postoje druga tijela u državno-odvjetničkom sustavu. Prema mojim saznanjima ne vodi se nikakav postupak. On nije donio nijednu nezakonitu odluku”, objasnio je ministar.

Nema zaraženih među zatvorenicima

Bošnjaković je izvijestio da je od koronavirusa obolio jedan pravosudni službenik u Splitu, ali da zaraženih nema među zatvorenicima.

Potvrdio je da javni bilježnici zaprimaju prijedloge za ovrhu, ali ne izdaju rješenja o ovrsi dok traje kriza.