Izvor: Krizni stožer RH

Nastavni zavod za javno zdravstvo naše županije kao pozitivne na korona virus potvrdio je jučer tri uzorka sa otoka Brača.

Jedan pozitivni uzorak pripada dijaliziranom pacijentu koji je prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje, dok su ostale dvije zaražne osobe u izolaciji i epidemiološka služba napravila je uobičajenu proceduru popisivanje svih njihovih kontakata nad kojima se sada radi daljnja obrada.

Odluka o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom, koju možete preuzeti ili pročitati ovdje,  se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti.

Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Nužna mjera obaveznog korištenja maski

Stožer civilne zaštite donio je odluku o “nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski”.

Odlukom se za vrijeme trajanja epidemije uvodi obaveza nošenja maski, a Stožer je naveo u kojim slučajevima će maske biti obavezne. Moraju ih koristiti:

– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
– vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
– druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 13.srpnja a možete je pročitati ili preuzeti ovdje.