Izvor: LAG Brač

Okupiti otoke, okupiti proizvođače, OPG-ove i ribare, povezati ih s kupcima i omogućiti im kupnju domaćih otočnih proizvoda, vizija je stanovnika otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa koja je svoje ostvarenje dobila u internetskoj stranici O-kupi otok. 

Želite ponuditi svoje proizvode na stranici O-kupi otok?

Pročitajte uvjete ovdje i registirajte se!

Internetska stranica napravljena je od strane Lokalnih akcijskih grupa, to jest LAG-ova, Brača i Škoja, kao i njihovih Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu, FLAG-ova, koje objedinjuju spomenute srednjodalmatinske otoke.

O-Kupi otok predstavlja proizvode s otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa i na jednom mjestu okuplja sve što ti otoci nude – od ribe, maslinovog ulja do suhih smokava, eteričnih ulja, marmelada i domaćih jaja.

Svima koji nude i traže proizvode ili se žele registrirati pruža pregledan i jednostavan način korištenja te olakšava međusobno povezivanje.

Stranica je zamišljena da djeluje samostalno, kao mali, živahni, šareni virtualni katalog na kojoj zainteresirani mogu pristupiti ponuditeljima proizvoda i izravno se dogovarati s njima o ponudi i dostavi, ali i upoznati lica ljudi koja stoje iza proizvoda, otočne proizvođače, obiteljska poljoprivredna  gospodarstva, ribare i sve one koji su u svoje proizvode utkali dio svog otoka.

Ideja o internetskoj stranici na kojoj bi se predstavili proizvodi otoka razvija se odavno, no svoju je stvarnu potrebu i važnost dobila u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa. Otoci su time osjetili puninu svoje izoliranosti i važnosti vlastite samoodrživosti.

Koje proizvode nude proizvođači s otoka Brača?

Pogledajte ovdje.

LAG i FLAG Brač pokrenuli su u ožujku ove godine inicijativu o okupljanju koju su otočani na društvenim mrežama dočekali s oduševljenjem pokazujući veliko zanimanje za kupnjom proizvoda sa svog otoka.

LAG i FLAG Škoji priključili su se projektu i proširili priču i na otoke Hvar, Vis i Šoltu, a osim povezivanja otoka međusobno, nastojanje je i jačanja povezivanja s kopnom.

No, priča je to koja tek započinje. Svi zainteresirani OPG-ovi, ribari i proizvođači mogu se i dalje prijavljivati, i otočnu ponudu učiniti još bogatijom, potpunijom i boljom!